Естония, която граничи с Русия, е свидетел на ръст на

...
Естония, която граничи с Русия, е свидетел на ръст на
Коментари Харесай

Естония е задържала най-много руски агенти в ЕС

Естония, която граничи с Русия, е очевидец на растеж на хибридните офанзиви, за които обичайно упреква Русия. Тъй като доста съветски шпиони към този момент са глобени, западни чиновници и специалисти настояват, че Кремъл трансформира тактиката си. Сега се употребяват невоенни тактики, включващи хакерски атаки, интервенция в изборите и дезинформация, както и офанзиви против врагове на президента Владимир Путин.
Тези хибридни офанзиви са доста съществени. Трябва да бъдем подготвени за всичко. И нашето обръщение постоянно е било ясно: в Естония не разрешаваме на никого да нарушава естественото действие на обществото.
Хано Певкур, министър на защитата на Естония

Тази година в Естония беше задържан академични учител по обвиняване в шпионаж в интерес на Москва. 13 души бяха задържани поради набези, за които се твърди, че са проведени от съветското военно разузнаване, настоящо под дипломатическо прикритие. а полетите сред Финландия и втория по величина град Тарту бяха нарушени от съветско заглушаване на GPS сигналите. Газопровод и телекомуникационни кабели в Балтийско море бяха развалени, откакто китайски транспортен съд провлачи котвата си на повече от 185 км при случай, който към момента се проверява. По-късно този транспортен съд е бил видян в съветското пристанище Архангелск.

Естония има репутацията на страна, която нападателно преследва шпионски мрежи и ги осветлява. Страната е задържала повече съветски сътрудници от която и да е европейска страна.
Наясно сме с желанията на Русия. Тя желае да посее безпокойствие и да ни раздели. Каквото и да има намерение да направи, резултатът ще бъде противоположен.
Кусти Салм, основен секретар на Министерството на защитата на Естония

Въпреки че Русия е упреквана за хибридни офанзиви в Европа от десетилетия, естонските чиновници от сферата на сигурността показват, че липсва групов механизъм за справяне с тях. Призовават за по-активен метод от страна на Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР