Виненият туризъм тепърва ще се развива и все още има

...
Виненият туризъм тепърва ще се развива и все още има
Коментари Харесай

Изби с широко отворени врати

Виненият туризъм занапред ще се развива и към момента има някои дефекти за превъзмогване, само че капацитетът е огромен. Посещенията покачват продажбите на място в избите и способстват доста за развиването на районите. Сред гостите доминират българите, само че интерес има и от проведени и самостоятелни непознати туристи.
Последните няколко години бяха тежки за туризма в България, само че с някои положителни изненади. Пандемията донесе непредвиден напредък за вътрешния туризъм - българи изпълваха черноморските градчета, планинските курорти, СПА хотелите и даже избите. Мнозина откриха винените пътувания в двете коронавирус години, търсейки туризъм, който да е по едно и също време забавен и атрактивен, само че и по-интимен и усамотен. А и какъв по-добър антидот за напрежението от няколко чаши вино.

Редом с това гостите откриха и неща, които евентуално трайно ще задържат интереса им към винените турове: българското вино е качествено, а десетки мазета към този момент оферират добра услуга - освен обичайна обиколка в избата с дегустация, само че и бутиково настаняване, ресторант, атракции, тиймбилдинги и още. Някои райони като и Южен Сакар пък се трансформират в същински дестинации за винен туризъм, като избите там работят сплотено за развиването на направления, фестивали, празници.

Това не се случи за една нощ. Първите си стъпки модерният винен туризъм в България направи при започване на хилядолетието, само че сериозен подтик му дадоха европейските средства, които помогнаха на доста винари да изградят хубави дегустационни зали и места за настаняване. За повишението на интереса към избите в последните години оказват помощ и обществените мрежи и все по-богатият календар от винени събития в страната.
Реклама
По общото мнение на сектора нишата има голям капацитет, въпреки и да не е сурогат на всеобщия туризъм - даже в най-развитите винарски страни това е нишов и допълващ артикул, който поддържа продажбите. Той обаче може да помогне за диверсифицирането на туристическия бранш в страната, тъй че той да стане по-разнообразен, по-устойчив на рецесии и с по-голяма добавена стойност. Виненият туризъм е основен и за селските региони и може да даде мощен подтик за развиването им. Той е значим и за винения имидж на България и районите отвън граница, от което печели цялата промишленост.

Избите към момента имат да извървят дълъг път, преди виненият туризъм в страната да се трансформира в приключен артикул. Но възходящият тренд е забележим и по всичко проличава, че вратите им ще бъдат все по-широко отворени.
" Мидалидаре Естейт " до Нова Загора, който има и личен бутиков хотел, е измежду комплексите, които са атрактивни за уикенд визити, само че тук сватбите и тиймбилдингите също са доста огромно перо. Избата разива от няколко години и фестивала Midalidare Rock. Фотограф: Драгомир Ушев Какво, къде и по какъв начин
Поне стотина от близо 350 мазета в България оферират винен туризъм под някаква форма, само че тези с добра услуга и постоянни посетители са към 50 по оценка на представители на сектора. Те са съсредоточени в няколко района -, Южен Сакар, - най-вече и Стара Загора, и по-малко по Черноморието и. Двигател на нишата са дребните и междинните мазета, а класическата формула е обиколка на избата с дегустация на няколко виновност. Мнозина оферират и посещаване в лозята и сказка с енолога. Възможност за настаняване в личен хотел или къща за посетители има в не повече от 15 мазета в цялата страна (.

Статистиката свършва дотук. В България точни данни за винения туризъм няма, само че въпреки всичко няколко цифри могат да дадат ориентир. В най-развитите в това отношение европейски страни броят на задграничните туристи, посетили и мазета, варира мощно - от над 3 млн. в Испания (под 4% от всички визити в страната през 2019 г.), през 10 млн. във Франция (11%) до 14 млн. в Италия (22%). В България по неофициални данни през 2019 година към 200 хиляди непознати туристи са посетили винарни - това е към 2% от регистрираните над 9.4 млн. посетители през същата година. Тази оценка не включва самостоятелните туристи.
Реклама
Колко посетители ще посрещне годишно една маза зависи от ред фактори - локация, има ли хотел, какъв брой интензивно се промотира, какви атракции предлага, има ли дейно партньорство с туроператор. Последното не е за занемаряване - приблизително към 20-25% от гостите в избите са проведени, а във винарни по Черноморието, до огромни туристически обекти като Рилския манастир и наоколо до съществени пътни артерии този % може е много по-голям.

Все отново множеството мазета посрещат до 1000 души годишно (посещенията са сезонни), а 5000 се счита за високо достижение. " Вила Юстина " до Перущица е измежду дребното, които водят точна статистика. Комплексът с хотел и ресторант е известен, в това число за огромни събития като сватби и тиймбилдинги. През мощната 2019 година те регистрират над 8 хиляди туристи от 59 страни - годишен растеж от 26% на гостите и 41% на приходите, което ясно демонстрира и капацитета на нишата за развиване.
Какви са изгодите от винения туризъм
Концепцията за винен туризъм е родена в така наречен Нов свят - главно Съединени американски щати и Австралия, за да подкрепи продажбите. В известните винени дестинации в Калифорния - Напа Вали или Сонома, виненият туризъм живее личен живот, а продажбите на място доближават респектиращите 50-60%. В Австралия, която залага на висок клас винено-кулинарен туризъм, този дял е към 35%.
Екипът на винения комплекс Uva Nestum до Гоце Делчев работи изключително интензивно за развиването на винения туризъм и то освен в избата, само че и в района и в страната като цяло. Фотограф: Надежда Чипева
Повечето винарни по света целят амбициозните 30% от продажбите, българските също, а триумфът зависи от доста фактори - размера на избата, продължителността на престоя на туристите, местоположението. Според анкета, извършена от представители на Българската асоциация на винените експерти (БАВП) през 2020 година измежду 45 мазета, които оферират винен туризъм, две трети от тях доближават до 10% от общия си оборот с продажби на място. Всяка четвърта маза заявява до 20%. Малко имат по-големи продажби - най-вече по Черноморието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР