Велинград е европейски модел за бързо и динамично развиващ се

...
Велинград е европейски модел за бързо и динамично развиващ се
Коментари Харесай

Министър Милошев проведе среща с представителите на туристическия бранш в курорта Велинград

Велинград е европейски модел за бързо и динамично разрастващ се град, а неговото бъдеще е климатолечението, балнеологията, СПА и медицинският туризъм. Около тази позиция се сплотиха представителите на туристическия бранш, локалните управляващи и страната по време на среща във Велинград с министъра на туризма Евтим Милошев. Министър Милошев беше в града, който от 15 години носи купата СПА столица на Балканите, по покана на Златко Златанов, ръководител на Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи - локалната организация, районна конструкция на БХРА.

В срещата се включиха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, регионалният шеф на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, кметовете на Велинград, Ракитово, Батак, ръководителят на БАЗ Ричард Алибегов, шефът на локалната професионална гимназия по туризъм " Алеко Константинов " Любка Байлова, хотелиери, ресторантьори и други експерти в областта на туристическия бизнес.

На срещата стана ясно, че 85 % от работещото население на Велинград е заето в хотелиерството, балнеологията и съпътстващите туристически действия.

" Ние сме тук при вас, тъй като българският туризъм не е единствено морето. Велинград е един доста добре развъртян курорт, интензивно разрастващ се град, който направи чудеса през последните години със своя сериозен напредък в туризма и мога да кажа, че изцяло заслужихте званието СПА столица на Балканите, с помощта на вашите старания, сила и професионализъм. Това, което сте постигнали, е доста вдъхновяващо, с визия и идея. " С тези думи министър Евтим Милошев се обърна към присъстващите в залата. Той акцентира, че изобилието от термални лечебни води дава едно необикновено преимущество на града, а теснолинейката е емблема, която съставлява национално благосъстояние, което би трябвало да бъде опазено и да остане част от образа и туристическия артикул на Велинград.

Кметът на Велинград доктор Костадин Коев приветства министъра и пожела положително взаимоотношение сред локалната власт, бизнеса и страната.

" Екипът на Министерството на туризма постоянно ще бъде във ваша поддръжка, тъй като Велинград предлага нещо доста значимо, което ние на административен език назоваваме диверсификация на туристическия артикул ", акцентира заместник-министър Ирена Георгиева.

Срещата провокира необятен интерес и бяха разисквани редица въпроси и тематики. Във фокуса на полемиките попадна опцията градът самичък да създава своите фрагменти в туризма, с помощта на сполучливо прилаганото дуално образование в Професионалната гимназия по стопанска система и туризъм в града и тясното взаимоотношение с бизнеса.

„ Изключително е значимо да построяваме свои лични фрагменти, когато сме изправени пред казуса с неналичието на работна ръка. В момента бизнесът е изправен пред голямото изпитание и доста комплицирания развой да докарва служащи от трети страни, които би трябвало да бъдат обучавани и които не приказват езика ни. Вместо това бихме могли да обърнем съществено напъните си към това да подкрепяме локалните учебни заведения по туризъм да построяват свои лични фрагменти ", уточни министър Милошев.

Местната общественост и бизнесът обрисуваха инфраструктурата като „ световният проблем на Велинград " и желаеха съдействието на страната за обновяването на признака на града - езерото Клептуза, което съгласно тях ще даде подтик и реклама на курорта най-малко за 5 години напред. Кметът изясни, че поради изцяло недофинансиране, инфраструктурата на града страда. Той направи паралел с отпусканите средства за поддръжка на курорта в този момент и преди десетилетия и прикани страната да обърне особено внимание на курортите с национално значение, да има национална политика и воля. Поискаха и финансиране за теснолинейката, с цел да бъде поддържана и да продължи да съществува като знакова туристическа атракция.

Представителите на бранша желаеха също АПИ да разшири дефилето поради натоварения трафик и риска от произшествия. Бе поискано и „ връщането на Велинград в националния календар на събитията и националната ни реклама ".

В рамките на пътуването си министър Милошев посети килимарски завод в село Костандово, който е същинска забележителност в региона с уникатите, които основават локалните поданици. Той бе посрещнат от притежателите и персонално от кмета на Ракитово Георги Холянов. Фабриката може да се похвали със своите реплики на истински старинни килими, огромни репродукции на картини и гоблени, които създават за дворци на британския кралски двор и които са се трансформирали в фон на редица известни международни и холивудски продукции. Освен че сътворяваме опция за работа, задачата и същината на това, което вършим, е да съхраняваме европейското културно завещание и да предлагаме на туристите опцията посредством нашите килими да се допрян до историята и предишното, споделят притежателите на килимарския завод. Цехът постоянно е спирка и за задгранични групи туристи, които се срещат с майсторството на локалните хора в този обичаен за България поминък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР