За да предоставят качествено заплатените от туристите услуги, екскурзоводите, с

...
За да предоставят качествено заплатените от туристите услуги, екскурзоводите, с
Коментари Харесай

Екскурзоводи и КЗК в спор нужен ли е лиценз

За да дават качествено заплатените от туристите услуги, екскурзоводите, с които туроператорите и/или туристическите сътрудници подписват контракти за реализирането на своята активност, би трябвало да имат нужната подготовка.  Това е позицията на Съюза на екскурзоводите в България по отношение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което дефинира, че нормативната уредба, регулираща активността на екскурзоводите, съдържа ограничавания на конкуренцията.

Един експерт се построява с приемането на съответното обучение и практическа подготовка, което се удостоверява с сполучливо положени изпити и издаването на документи за притежаването на въпросната подготовка от законни органи, споделят от съюза. 

Комисия за защита на конкуренцията желае да отстрани и възбраната задграничните екскурзоводи да изнасят сказка отвън транспортното средство, с което се придвижват. Според решението на комисията " нормативната уредба, регулираща активността на екскурзоводите, съдържа ограничавания на конкуренцията. Изискването за дееспособност за даване на екскурзоводски услуги лимитира конкуренцията, като може в някаква степен да стесни броя на участниците на пазара, вследствие на което да бъдат повишени цените и да се оферират услуги на по-ниско качество ".
 С 3 млн. лева подкрепят екскурзоводите поради пандемията
С 3 млн. лева подкрепят екскурзоводите поради пандемията

Чрез обезпечаване на претовареност

Комисията акцентира, че тази преграда за нахлуване на пазара не е оправдана , защото не подсигурява качеството на предоставяните услуги. Особено внимание е обърнато на изпита за придобиване на дееспособност, който " изисква прекомерно необятни познания, които може да не са нужни за образуване на съответните туристически обиколки ".

От Комисия за защита на конкуренцията заключват, че въпросът кой да остане на пазара би трябвало да бъде решен от естествените пазарни механизми на търсенето и предлагането, а не от регулация. Отделно от това от комисията са на мнение, че възбраната за задгранични водачи да реализират функционалностите си отвън транспортното средство води до ограничаване на конкуренцията на територията на страната.

Христина Неделчева, ръководител на съюза, разяснява, че правоспособните екскурзоводи могат да подберат информацията, като в това число се употребяват и писания на учени в другите сфери (история, археология, изкуство, архитектура и др.). Според нея не е редно " всеки инцидентен клиент в България да показва нейната история по собствен метод и обектите от културно-историческото й завещание, след бърза информация в интернет ", съобщи TravelNews.

Екскурзоводите са на мнение, че премахването на възбраната задгранични водачи да реализират функционалностите на екскурзовод отвън рейса в България няма да докара до пълноценното опознаване на страната от пътуващите туристи.

" По смисъла на Закона за отбрана на потребителите туроператорите и турагентите са търговци и заради това те са длъжни да ползват само практики, които не опонират на условието за почтеност и професионална подготвеност. Съгласно Закон за защита на потребителя, " почтеност и професионална подготвеност " е степента на специфични знания, умения и грижи, които може да се чака да бъдат притежавани и проявени от търговеца по отношение на потребителя според почтените пазарни практики и/или правилото за почтеност в областта на активност, упражнявана от търговеца ", прецизират екскурзоводите в позицията си. 

Екскурзоводът би трябвало да има лиценз, безапелационни са от съюза. От Комисия за защита на конкуренцията пък считат, че това не подсигурява качеството на туристическите услуги.
 Евтим Милошев сподели на дипломати хубавата храна и гостоприемството на България
Евтим Милошев сподели на дипломати хубавата храна и гостоприемството на България

Страната ни е измежду водещите в Европа по растеж на туристите по отношение на 2019 година по данни на ЕК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР