Нов вид алтернативен туризъм у нас набира популярност. Става дума

...
Нов вид алтернативен туризъм у нас набира популярност. Става дума
Коментари Харесай

Нов вид туризъм у нас

Нов тип различен туризъм у нас набира известност. Става дума за конна езда, съчетана с приятна разходка в планините и нощувка в фамилна вила. Нещо, което въпреки и за миг може да ви откъсне от всевъзможни градски занимания. Този нетрадиционен метод за отмора към този момент се трансформира в бизнес за отдалечени места в Стара планина, Рила и Родопите.

За едни конната езда е спорт, за други - занимание, а за трети тип различен туризъм, тъй като това е превъзходен метод да се слееш в едно с природата и за няколко часа да избягаш от суетата. В региона на Пловдив има пет конни бази.

Белла е един от 35-те коня, които има Емил. Той и брачната половинка му повече от 10 години развиват конен туризъм в Родопите. Шест години бил професионален жокей и треньор по езда на коне в Ирландия. След като се прибрал в България решил да осъществя фантазията си.

Конният спорт решил да съчетае с приятна разходка на чист въздух и слънце. Така в региона основал нов тип различен туризъм и няколко планински маршрута. Единият води до водопада „ Лястовичи вир ", до който единствено лястовиците имат достъп.

" Язди се единствено измежду природата. Хората се любуват на гледката, който желае се къпе във водопада, тъй като е бездънен три метра ", изясни той.

Някои от живописните конни преходи водят до неповторимите скални формирания в Белинташ, Кръстова гора, пещерата Добростански бисер и резервата Червената стена. Язденето по някои от тези направления продължава по два дни

" Човек най-бързо се учи, когато е в придвижване на кон и се любува на всяка една панорама в природата, която пък ние притежаваме. А нашата цел е човек да види хубостта ни, тъй като сме я не запомнили, а ние имаме пъклен красива страна ", споделя Емил Атанасов.

" Любителите на този тип туризъм са най-вече хора, които желаят да се откъснат от забързаното и изпълнено със стрес всекидневие. Да усетят мириса на тревата и мощната връзка сред индивида и природата ", изяснява брачната половинка на Емил.

Напоследък туристите имали условие - вкусно приготвена домашна храна, създадена в планината.

Освен красивите планински направления, Емил издава на туристите и други естествени секрети - по какъв начин се добива злато от околните две реки.

" Пускаме така наречен „ драга ", демонстрираме на хората по какъв начин се добива благородно злато за към 20 минути и подаряваме по една златинка в едно малко стъклено шишенце с вода ", разкрива той.

И макар инфлацията в туристическия отрасъл фамилията не смее да вдигне цените - нощувките са сред 55 и 110 лв., а конната езда е от 20 до 60 лв. според от времетраенето.

" Това са напълно налични цени, не сме ги пипали. Държа в действителност да е налично за всеки един човек. Миналата седмица пристигна детенце с аутизъм, подарих му езда, с цел да може да му оказа помощ ", изяснява Емил.

Засега децата са най-запалените фенове по този спорт.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР