Барселона, водещата ваканционна дестинация в Испания, обяви, че ще забрани

...
Барселона, водещата ваканционна дестинация в Испания, обяви, че ще забрани
Коментари Харесай

Само хотели: На туристите ще бъде забранено да наемат апартаменти в Барселона

Барселона, водещата ваканционна дестинация в Испания, разгласи, че ще забрани наемането на жилища на туристи до 2028 година, в изненадващо коренен ход. Градските управляващи желаят да лимитират растящите цени на жилищата и да създадат града населен най-вече за жителите. 
Прочетете още
Кметът на града Хауме Колбони сподели, че до ноември 2028 година Барселона ще анулира лиценза на 10 101 жилището, утвърдени сега за краткосрочно отдаване чартърен, съобщава Ройтерс, представен от.

„ Изправени сме пред това, което имаме вяра, че е най-големият проблем на Барселона “, сподели Колбони на среща на градското държавно управление.

Бумът на краткосрочните наеми в Барселона, най-посещавания град в Испания от задгранични туристи, значи, че някои поданици не могат да си разрешат апартамент, откакто наемите са се повишили с 68% през последните 10 години, а разноските за закупуване на жилище са се повишили с 38%, сподели Колбони. Достъпът до жилище се трансформира в мотор на неравенството, изключително за младежите, добави той.

Испания е една от трите най-посещавани страни в света - само че в последна сметка от тази известност страдат локалните поданици, които не могат да си разрешат да живеят в Барселона. През последното десетилетие локалните управляващи оповестиха ограничавания върху краткосрочните наеми тук-там като Канарските острови в Испания, Лисабон и Берлин.

Испанският министър на жилищното строителство Изабел Родригес съобщи, че поддържа решението на Барселона.

„ Става въпрос за полагане на всички нужни старания за обезпечаване на достъп до налични жилища “, сподели тя.

Платформата за ваканционни наеми Airbnb, която изброява забележителен брой парцели в Барселона, не отговори незабавно на искане за коментар.

„ Колбони прави неточност, която ще докара до увеличение на бедността и безработицата “, се споделя в изказване на асоциацията за туристически жилища в Барселона APARTUR, добавяйки, че възбраната ще провокира увеличение на противозаконните туристически жилища.

Хотелите ще се възползват от този ход. Отварянето на нови хотели в най-популярните региони на града беше неразрешено от крайнолявата партия, която управляваше Барселона сред 2015 и 2023 година, само че Колбони алармира, че може да смекчи рестриктивните мерки.

Асоциацията на хотелиерите в Барселона отхвърли да разяснява изказването от петък.

„ Тези 10 000 единици ще бъдат употребявани от жителите на града или ще отидат на пазара за отдаване чартърен или продажба “, сподели Колбони за мярката.

Местното държавно управление на Барселона съобщи в изказване, че ще поддържа " постоянен " режим на ревизия за идентифициране на евентуални противозаконни туристически жилища, откакто възбраната влезе в действие.

През последните години градът не разрешава откриването на нови жилища чартърен на туристи. Местното държавно управление е наредило затварянето на 9700 противозаконни туристически жилището от 2016 година насам, а към 3500 жилището са били върнати за потребление като главно жилище за локалните поданици, се споделя в известието.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР