Вероятно ниският рейтинг на лидера на “Единна Русия” щеше да

...
Вероятно ниският рейтинг на лидера на “Единна Русия” щеше да
Коментари Харесай

Защо Путин постъпи с Медведев като с Живков и го спря за шеф на Думата

Вероятно ниският рейтинг на водача на “Единна Русия” щеше да понижи депутатите от ръководещата партия. Вероятно с петимата, които президентът избра за водачи, търси път към успокоение за пандемията, към фамилията, армията и обичайния гласоподавател, който желае неотстъпчивост по отношение на Запада.

Вероятно на съветския държавен глава не хареса по-меката политика и еманципацията на наследника му в Кремъл. Вероятно и следствието на Навални за имотната империя на премиера за 1,2 милиарда $ му е лишила партийната обич.

Липсата на някогашния министър председател Дмитрий Медведев във федералния лист за изборите за Думата през септември не е ниска оценка за партийната му работа. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Такова беше сбитото обществено пояснение след огромната изненада предходната събота, оповестена на конгрес на ръководещата партия “Единна Русия” персонално от президента Путин.

Новината за изключването на водача на партията от федералната партийна листа е потрес. Още повече че съгласно осведомени новите водачи в листата били избрани в цялостна загадка, а самият Медведев научил какво му се готви в последния миг и на процедура бил подложен пред приключен факт. По сходен модел на 10 ноември 1989 година в България някогашните съратници на Тодор Живков му лишиха цялата власт.

Като ръководител на “Единна Русия” до момента политикът, който години бе дясната ръка на Путин, бе първи в листата както през 2011 година, по този начин и през 2016 година Това ясно показваше, че той води ръководещата групировка към изборните триумфи. Но не и този път. Защо ли? Какво се случва в Русия?

“Партията се намира в непрестанно придвижване, тя непрестанно се обновява и това среща подкрепа”, изясни Песков. Мнозина изтълкуваха обяснението като некадърен опит да се замаже унижението, на което бе подложен Медведев. Присъстващи на конгреса разкриват, че той е бил смачкан, в явно неприятно въодушевление.

Вярно е, че във водещата петица в листата има три имена, които са на хора, много по-неизкушени от политиката, които биха могли да символизират някакво обновяване. Това е на първо място Денис Проценко, основен доктор на клиниката за заболели от COVID-19 в московското предградие “Комунарка”. Малко преди конгреса в изявление докторът даже съобщи, че няма никакво желание да се кандидатира за народен представител. След това обаче Путин му се обадил персонално и нещата се трансформирали.

Другите две относително непознати имена са на детския омбудсман Ана Кузнецова и на съпредседателката на Общорусийския национален фронт и шефка на просветителния център “Сириус” Елена Шмельова. Баш водачите в листата – министърът на защитата Сергей Шойгу и министърът на външните работи Сергей Лавров, са “стари муцуни” и за вливане на свежа кръв в техния случай мъчно би могло да се приказва. Истината е обаче, че сега те са много известни в Русия поради твърдите си позиции към Запада.

В съветска медийна ранглиста неотдавна Шойгу бе разгласен за най-рейтинговия министър. Военният началник е единственият, с който Путин споделя фамозните си имиджови пътувания като Рамбо в тайгата.

Колкото до Лавров, официално той не е член на “Единна Русия”, само че очевидно даже не се прави опит да се имитира политическа индиферентност на посланик номер 1.

Не подобен е казусът с Медведев. Според съветското издание “Медуза” той доста се надявал отново да е отпред на листата на “Единна Русия”, тъй като фантазията му била да стане началник на Думата след влизането в Народното събрание – на процедура това е вторият по значителност пост в страната.

Путин освен че го отряза от тази фантазия, само че даже не му разреши като водач на партията да показа претендентите, както това се е предписание до момента на конгреса. Вместо това президентът самичък излезе на трибуната и изчете имената, като по този начин не остави никакво подозрение, че решението за водещата петорка е еднолично негово.

За никого не е загадка, че мощният човек в Кремъл от дълго време не е удовлетворен от работата, а евентуално и от персоналната лоялност на тогавашния си непосредствен сподвижник. Това стана ясно предходната година, когато Медведев и цялото държавно управление ненадейно за външните наблюдаващи подадоха оставка, а за министър председател бе назначен някогашният данъчен началник Михаил Мишустин. Всичко пък се случи единствено ден откакто Путин изиска от Федералното заседание основни промени в конституцията, които на процедура по-късно му дадоха опция да ръководи до 2036 година, когато ще е на 84 година При тази рокада Медведев бе назначен на синекурната позиция зам.-шеф на Съвета за сигурност на Русия, основана особено за него.

Според Би Би Си антирейтингът на някогашния министър председател е измежду главните аргументи за отсъствието в описите. Няколко месеца преди парламентарните избори той събира 66,6% отрицание, а водената от него ръководеща партия е с най-ниската си поддръжка от години насам.

Едва ли тази обстановка подхожда на Путин в смутните времена на рецесията с ковид и изолацията на Москва на интернационалната сцена. Още повече че новият състав на Държавната дума ще дава отговор за президентските избори през 2024 година, на които след поправките в конституцията Путин още веднъж ще има право да се яви. Въпреки съвсем едноличния режим мощният човек в Кремъл въпреки всичко ще се нуждае от солидно наличие на партията си в Народното събрание, каквото водачеството на Медведев не може да обезпечи.

С новата водеща петица президентът пробва да даде на партията по-широка социална поддръжка – на армията (чрез Шойгу), на последователите на твърдата позиция по отношение на Запада (чрез Лавров), на признателните към борците против невидимото зло – ковид (чрез Проценко), на почитателите на обичайното семейство (чрез Кузнецова, която е многодетна майка) и на средите на гражданското общество такова, каквото си го показва Кремъл (чрез Шмельова), разяснява Би Би Си. Освен това Шойгу и Лавров са доста известни измежду по-възрастното потомство, т.е. те държат крепко твърдия електорат. Главният губещ от всичко това е Медведев.

Денис Волков от центъра “Левада” разяснява, че Медведев е прекомерно неизвестен и съветският политически живот към този момент е изтощен от него. Мнозина го считат за извънредно нехаризматичен. Припомнят също, че преди няколко години опозиционерът Алексей Навални извади на показ тайната имотна империя на някогашния министър председател за към 1,2 милиарда $ и описа в детайли посредством какви корупционни схеми е основана тя.

Но има и нещо друго. Откакто Медведев бе президент, отношението на Путин към него стана много двусмислено. Той като че ли в никакъв случай не можа да му елементарни, че до момента в който бе в Кремъл, близкият му сподвижник и другар опита да води една малко по-еманципирана политика и някои среди в страната и на открито започнаха да гледат на него като на по-мека и демократична версия на съветския автократичен модел. Т.е. Медведев имаше някакъв късмет да се трансформира в действителен съперник за най-върховната власт. Но преди втория мандат на изборите през 2011 година той непринудено отхвърли да се кандидатира и разчисти пътя за Путин.

Това пък е повода актуалният държавен глава постоянно да държи Медведев покрай изобилната държавна хранилка, само че изолирайки го от ден на ден от опцията за действително въздействие, каквото би било влизането му в Народното събрание и възможното му избиране за началник на Думата.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР