Трябва само да знаете как да го направите. Ситуацията е следната:

...
Трябва само да знаете как да го направите.
Ситуацията е следната:
Коментари Харесай

Ето как най-лесно можете да въвеждате специални символи на компютър с Windows

Трябва единствено да знаете по какъв начин да го извършите.

Ситуацията е следната: пишете работен доклад и внезапно ви се постанова да напишете фразата „ Джоунс, родена Берковиц “ („ Jones née Berkowitz “). Или пък добавяте фраза на испански език и би трябвало да употребявате думата „ años “. Как да добавите специфичните знаци към буквите?

Специалните знаци (известни също като диакритични знаци) са по-често срещани в някои езици, в това число в българския, само че има доста условия, при които на англоговорящите, а и освен на тях, може да им се наложи да ги употребяват. Но защото те са толкоз редки, че някои консуматори може да не знаят по какъв начин да прибавят тези знаци в документите, имейлите и другите писмени материали. Не е мъчно да ги добавите в документ с Windows, макар че интервенцията не е толкоз гладка, колкото при Mac, където всичко, което би трябвало да извършите, е да задържите съответния клавиш. Всъщност преди време щеше да се наложи да търсите кодовете на символите…

Използване на сензорната клавиатура

Най-лесният метод за прибавяне на диакритични знаци в даден документ е да активирате сензорната клавиатура на Windows. Сензорната клавиатура се появява автоматизирано, в случай че употребявате таблет с Windows или в случай че употребявате компютър в режим на таблет. Ако не разполагате със сензорен екран, можете да употребявате иконата на клавиатурата, която се появява в лентата на дилемите, от дясната страна покрай датата. Не я виждате? Ето по какъв начин можете да я получите:

Кликнете с десния бутон на мишката върху лентата на дилемите.
Кликнете върху Настройките (Taskbar settings), което ще ви води до страницата Персонализиране (Personalization) > Лентата със задания (Taskbar). Намерете Show touch keyboard icon (Показвай иконата на клавиатурата за докосване), където можете да изберете от Never (Никога), Always (Винаги) или When no keyboard attached (Когато няма прикачена клавиатура).

Можете да изберете постоянно да показвате иконата на сензорната клавиатура

Сега, когато желаете да употребявате специфичен знак:

Кликнете върху иконката за сензорна клавиатура Ще се появи сензорната клавиатура. Натиснете дълготрайно (с бутона на мишката или, в случай че имате сензорен екран, с пръста си) буквата, която желаете да използвате Сега ще видите няколко спомагателни клавиша, показващи методите, по които можете да въведете тази писмен знак с разнообразни типове знаци. Изберете стремежи от вас и той ще се появи в документа ви. Ако желаете да въведете емотикон или GIF, кликнете върху клавиша за емотикони в горния ляв ъгъл на „ клавиатурата “, до зъбчатото колело за задания.
Изберете стремежи специфичен знак и той ще се появи във вашия документ

Използване на клавиатурата с емотикони

Друга клавиатура, до която имате достъп и която ви разрешава елементарно да добавяте специфични знаци към текста, е клавиатурата за емотикони на Windows. Да, тя е предопределена основно за прибавяне на емотикони към текста ви, само че има и други приложения. И е лесна за потребление:

Задръжте натиснат клавиша Windows (този със признака Windows) и натиснете клавиша за точка. Ще се появи клавиатурата за емотикони, която демонстрира разнообразни емоджита. Кликнете върху раздела със знаци в горната част (вторият отдясно).
Клавиатурата с емотикони ви дава достъп и до специфичните знаци
Използвайте менюто на горния ред, с цел да изберете типа на признака, който търсите (латински или други символи). След това превъртете надолу, до момента в който намерите стремежи знак

Използване на картата на знаците (character map)

Ако желаете да опитате по-старомоден способ за прибавяне на специфични знаци в Оценка за съвместимост Windows, можете да употребявате картата на знаците (character map), която е по-малко усъвършенствана и по-сложна версия на сензорната клавиатура, само че предлага сходна услуга.

За да получите достъп до нея:

Отворете полето за търсене, като натиснете клавишите Win-Q, и потърсете „ character map “. Ще получите изскачаща страница с карта, показваща голям брой специфични знаци за избран шрифт. Можете да измененията шрифта, като кликнете върху падащото меню с шрифтове в горната част.
Картата на знаците (character map) ви дава достъп до огромно многообразие от специфични знаци
Кликнете върху буквата(ите) или специфичните знаци, които желаете да употребявате в документа, и по-късно кликнете върху бутона Избор (Select). Те ще се появят в полето Characters to copy (Символи за копиране). След като изберете всички мечтани знаци, кликнете върху бутона Копиране и по-късно поставете знака/знаците в документа си.

Използване на интернационалната клавиатура на Съединени американски щати

Ако говорите британски език, владеете няколко езика и постоянно употребявате специфични знаци, може да опитате интернационалната клавиатура на Съединени американски щати, която картографира клавиатурата ви, с цел да ви разреши по-лесно да добавяте специфични знаци.

Първо, би трябвало да добавите интернационалната клавиатура на Съединени американски щати в Windows:

Отидете в Настройки (Settings) > Време и език (Time & language) > Език и район (Language & region) Потърсете „ Предпочитани езици “ и (ако приемем, че говорите британски в САЩ) кликнете върху трите точки вдясно от „ Английски “ (САЩ). След това кликнете върху Езикови варианти. Потърсете раздела Клавиатури, който (ако в никакъв случай преди не сте били там) евентуално ще съдържа единствено една икона на клавиатура с надпис „ US / QWERTY “. Това е картата на клавиатурата, която употребявате сега. Кликнете върху бутона Add a keyboard (Добавяне на клавиатура). В появилото се изскачащо меню превъртете до „ United States-International / QWERTY “ и кликнете върху нея
Кликнете върху „ Добавяне на клавиатура “ и потърсете „ United States-International

Сега можете да избирате дали да употребявате общоприетата американска клавиатура или интернационалната клавиатура на Съединени американски щати. Можете да видите коя от тях е дейна в долната дясна част на лентата със задания, покрай датата. Тя ще гласи „ ENG / US “ или „ ENG / INTL “. Можете да кликнете върху нея, с цел да превключите от едната към другата, или просто натиснете клавиша Windows+ период.

Разбира се, при потребление на българския език е по-удобно общоприетата американска клавиатура да бъде отстранена и да се остави единствено интернационалната. В този случай комбинацията Win+Space ще превключва сред българския и британския (американския в случая) език.

Кликнете върху иконката, с цел да превключите клавиатурата

Международната клавиатура на Съединени американски щати ви дава два метода за прибавяне на специфичен знак:

Използвайте десния клавиш Alt в композиция със съответната писмен знак, с цел да получите една от най-често срещаните комбинации (например Alt+e ще докара до: é). Натиснете признака, който желаете да употребявате, и по-късно буквата, с която желаете да го употребявате (например, в случай че първо натиснете признака ~ и по-късно клавиша „ n “, ще получите: ñ).

Държавният университет на Вашингтон разгласява потребна таблица, в която са показани всички знаци, които можете да получите, употребявайки интернационалната клавиатура на Съединени американски щати.

Използвайте Unicode смисъла

Ако погледнете в долния ляв ъгъл на картата на знаците (character map), откакто сте избрали писмен знак или специфичен знак, ще видите буквата „ U “ и четирицифрено число. Това число съставлява цената на признака в Уникод и е наложеният във времето стандарт за прибавяне на знаци.

Ако непрекъснато употребявате единствено няколко специфични признака, може да се окаже по-бързо просто да добавите стремежи знак благодарение на елементарната клавиатура. Съществуват няколко метода да извършите това; ето два от най-лесните (всеки от които има своите ограничения):

Натиснете и задръжте натиснат клавиша Alt, след което въведете четирицифрената стойност на Unicode. За да работи тази функционалност, би трябвало да имате обособен дигитален блок на клавиатурата си и клавишът NumLock би трябвало да е задействан. Ако работите с Microsoft Word, WordPad, Outlook или друго приложение на Microsoft, можете да въведете цената Unicode и по-късно да натиснете Alt-X. Можете също по този начин да натиснете клавиша Control плюс знак, а по-късно буквата, която желаете да акцентирате. Например, Ctrl+’ и „ e “ ще доведат до „ é “ – в случай че приемем, че сте в приложение на Microsoft.

Забележка:от 13-ти май 2024 година, 12:47 ч: Тази публикация е оповестена в началото на 26-ти март 2021 година и е обновена за Windows 11. Добавени са спомагателни препоръки.

Материалът е на изданието The Verge и сигурно ще помогне на потребителите, които вкарват доста текст. Особено текст на няколко езика, в които има диакритични знаци. Българският език е ослепителен образец за това.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР