Надзорният съвет на НОИ одобри 11% увеличение на пенсиите, обяви

...
Надзорният съвет на НОИ одобри 11% увеличение на пенсиите, обяви
Коментари Харесай

НОИ реши за увеличението на пенсиите

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт утвърди 11% нарастване на пенсиите, разгласи общественият министър Ивайло Иванов.

Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) гласоподава това мое предложение, разгласи Иванов пред публицисти.

В Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година е заложен растеж с 11%.

Ден по-рано служебният министър председател Димитър Главчев увери, че повдигането на пенсиите ще стане по проект, без значение че по „ швейцарското предписание “ размерът на нарастването е единствено 10%.

" Искам да внесем утешение, че ще хората ще получат пенсиите с нарастването от 11% и в никакъв случай не е стоял пред нас не е имало съмнение какво да създадем. Пред Надзорния съвет на Национален осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще поддържат предлагането на обществения министър за 11% ", безапелационен бе Главчев на ексклузивен брифинг за медиите в Министерския съвет.

Така осъвременяването на пенсиите ще бъде с 11%, както е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година.

„ Всеки член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт има право да предложи с какъв брой да бъдат увеличени пенсиите и на съвещанието аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата обстановка се получи преди 1 юли 2021 година, когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите. Съвършено уверено това ще предложа  и аз “, безапелационен бе министър Иванов.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се прави по така наречен Швейцарско предписание с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

В Бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 година на пенсиите би трябвало да бъде с 11%. Но, поради пресметната по-ниска инфлация в началото в Национален статистически институт бе импортирано нарастване единствено с 10%.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР