Вчера Унгария отбеляза националния си празник. В тази връзка британският

...
Вчера Унгария отбеляза националния си празник. В тази връзка британският
Коментари Харесай

Фактите За Унгария, Които Я Правят Уникална

Вчера Унгария означи националния си празник. В тази връзка английският вестник Daily Telegraph изброява 25 забавни обстоятелството за източноевропейската страна.

1. Унгария е извънредно място за плажна почивка

Със своите съвсем 600 кв. км. езерото Балатон е най-голямото в Централна Европа. То е толкоз огромно, че постоянно го назовават Унгарско море, а туристи се стичат към крайбрежията му от десетилетия в търсене на слънчеви лъчи. А водата в близкото езеро Хевиз има медицински свойства и се счита, че лекува ревматизъм.

2. Можете да се възползвате от лечебните води и в затворено пространство

Благодарение на изобилието си от естествени горещи извори Унгария разполага с към 450 СПА центъра и бани. Културата на баните съществува още от римски времена и се счита, че те са най-хубавият лек против махмурлук.

3. Унгарците са доста изобретателни

Сред видните изобретатели са скулторът и професор Ерно Рубик, който през 1974 година основава Кубчето на Рубик, физикът Имре Броди, който през 1937 година изобретява лампата с нажежаема жичка и журналистът Ласно Биро, който през 1938 година патентона химикалката.

4. И са носители на доста Нобелови награди

Унгария е дала на света 13 нобелови лауреати, повече на глава от популацията, в сравнение с Финландия, Испания, Канада или Австралия. Те са печелили във всички категории като се изключи Нобеловата премия за мир.

5. Има скулптура, която може да ви направи популярен публицист

Според легендата, в случай че се докоснете до химикала на Статуята на Анонимния в Градския харк в Будапеща, това ще ви обезпечи изключителни умения за писане. Може и да не ви се има вяра, само че лъскавата повърхнина на химикала демонстрира, че евентуално мнозина са повярвали в легендата.

6. В Унгария се намира първият в света формален винен район

Бутнете настрани чашата си с бордо. Крал Карл I афишира публично област Токай в Унгария за винена област, където се създава вино още от 5 в. сл. Хр.

7. Майсторът на илюзията

Ерих Вайс, по-известен като илюзиониста Хари Худини, е роден в Будапеща през 1874 година и става знаменит със способността си да се освобождава от белезници, усмирителни ризи и да бяга от китайската водна клетка.

8. Палинка се счита за лек за всевъзможни заболявания

Откажете глътка от фамозната плодова ракия и рискувате да обидите доста унгарците, да не приказваме, че ще предизвикате ужас. Местните поданици се кълнат в качествата на питието. Боли ви главата? Палинка. Имате менструални болки? Палинка. Нервни сте? Палинка. Както гласи поговорката: „ Палинка в дребни количества е лекарство, а в огромни количества – лек “.

9. Смята се за обидно да чукате чашите си за бира

Според легендата, когато през 1848 година Унгарската гражданска война против хабсбургите е разгромена, 13 маджарски генерали са екзекутирани, като австрийците чукали бирените си чаши след всяка екзекуция. В резултат на това унгарците си дали обещание да не чукат чашите си с бира 150 години. След като времето минало, традицията се запазила.

10. Водната топка е народен спорт


Може би най-известният мач по водна топка в историята е кървавият плейоф сред Унгария и Съюз на съветските социалистически републики през 1956 година на Олимпийските игри в Мелбърн. Унгария побеждава с 4:0, преди мачът да бъде спрян, с цел да се избегнат конфликти. На Олимпийските игри в Сидни през 2000 година за първи път се появява шампионат по водна топка и при дамите.

11. Най-добрата шахматистка в света е унгарка

Юдит Полгар печели купата грансмастър още на 15-годишна възраст през 1991 година, което е връх. Шах се играе на всички места в страната, в това число на плаващи дъски в термални бани.

12. Числото 96 е доста значимо


Коронясването на Арпад за първи крал на унгарския народ бележи началото на унгарската страна през 896 година Метрото в Будапеща е издигнато през 1896 година, тъкмо за 1000-годишнината на страната. По закон постройките в Будапеща не би трябвало да надвишават 96 фута (29 метра), а унгарският народен химн би трябвало да бъде изпълнен за 96 секунди, в случай че се свири в вярното движение.

13. Същото се отнася и за аления пипер

Някога търгован с комунистите като твърда валута, през днешния ден в Унгария се създават над 1000 тона червен пипер на година. Има и два музея на аления пипер, които дават визия за промишлеността, а посетителите могат да опитат от другите типове червен пипер.

14. От Унгария идва и думата coach (туристически рейс – бел. ред.)

По-точно Коч – градът, в който се счита, че са се появили транспортните средства за първи път през XVI в.

15. Будапеща има най-старото метро в континентална Европа

То стартира да работи през 1896 година и е втората най-стара електрическа подземна железница в света, като отстъпва единствено на метрото в Лондон.

16. Както и натурален под земята лабиринт

Най-голямата геотермална пещерна система може да бъде открита под столицата и се състои от към 200 подземни камери. Докато експедициите са налични единствено за квалифицирани гости, някои от пещерите могат да бъдат видени от разстояние и от елементарни туристи.
Държавите с най-хубаво и най-лошо туристическо мотоДжибути държи палмата на шампионата в класацията на Daily Telegraph

17. Будапеща има втората по величина синагога в света

Синагогата Дохани, която има 3000 седящи места, е най-голямата в Европа и е включена в Списъка на ЮНЕСКО на Световното културно завещание.

18. И някои от най-интригуващите заведения

Бира в кръчмите на Будапеща е наложителна, когато посещавате града. Те се намират в доста от бомбардираните и белязани с патрони здания и са забавно място за палинка и за осъществяване на тържества.

19. Холивуд нямаше да е същият без унгарците

Основателят на Paramount Pictures Адолф Зукор, Вилмос Фрайс, по-известен като Уилям Фокс, и режисьорът на „ Казабланка “ Майкъл Къртис, чието същинско име е Мано Каминер, са родени в Унгария

20. Нито пък Дракула

Смята се, че граф Дракула се базира на злодея от XV век Влад Цепеш, който тероризирал Влахия, в предишното част от Унгария, до момента в който не бил хвърлен в пандиза от крал Матиас.

21. Елвис Пресли е почетен жител на Будапеща

Посмъртното поданство е присъдено на музиканта през 2011 година като самопризнание за героичния му статус, откакто осъществяването на Peace in the Valley по американска телевизия притегли вниманието към революцията от 1956 година В унгарската столица има и бул. „ Елвис Пресли “, отдаден на звездата.

22. Туристите в унгарската столица избират пинбол пред исторически забележителности

Открит през 2015 година, музеят на пинбола в Будапеща включва над 130 типичен машини и има висок рейтинг в TripAdvisor, изпреварвайки Площада на героите, замъка „ Буда “ и Мостът на свободата.

23. В Унгария деца работят в железниците

В детската железница, която минава по хълмовете Буда, работят съвсем извънредно деца сред 10 и 14 години от локалните учебни заведения, които продават билети, кондуктори са или продават сувенири на гарата.

24. Унгарските имена се контролират със закон

Родителите би трябвало да се преценяват със закон на имената, когато би трябвало да изберат по какъв начин да кръстят децата си. Имената би трябвало да идват от авансово утвърден лист, а всяка отклоняване би трябвало да бъде одобрено от Научния институт по филология към Унгарската академия на науките. Така че Епъл и Бруклин не се срещат измежду унгарските имена.

25. Езикът е доста, доста сложен

Унгарският език е част от угро-финските езици и се счита за един от най-трудните езици в света.

източник: profit.bg
Източник: secret.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР