Възнамеряваме законопроектът за прокурор, разследващ главния прокурор, да стане факт

...
Възнамеряваме законопроектът за прокурор, разследващ главния прокурор, да стане факт
Коментари Харесай

Ципов, ГЕРБ: Възнамеряваме да изберем разследващ главния прокурор до края на мандата

Възнамеряваме законопроектът за прокурор, проверяващ основния прокурор, да стане факт до края на мандата на това Народно заседание. Това сподели заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по предлагането на ГЕРБ за прокурор, проверяващ основния прокурор, представен от организация " Фокус ".

Той уточни, че в този период би трябвало да започва и процедурата за избор на подобен.

" Темата за отчетността на основния прокурор и гарантиране на независимостта на следствие случаите, в които той може да извърши закононарушение, се дебатира в публичното пространство през последните няколко години ", сподели Ципов.

Той напомни и че в края на предходната година Министерски съвет също е подготвил законопроект, който планува основаването на такава фигура, която да подсигурява независимостта на следствие против основния прокурор, в случаите, в които той извърши закононарушение.

" Предлагаме на вниманието ви този законопроект, който планува не по-малко шестима от членовете на Прокурорската гилдия да внесат предложение за съответната кандидатура, като разликата със законопроекта на Министерски съвет е, че претендентите ще бъдат избирани от Пленума на Висш съдебен съвет с нормално болшинство, не по-малко от 13 гласа от членовете. Смятаме, че единствено по този метод може да се подсигурява независимостта в следствието на основния прокурор при положение, че той извърши престъплнение ", добави още Ципов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР