Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира забраната за земеделие и други

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира забраната за земеделие и други
Коментари Харесай

Прокуратурата оспори забраната за земеделие в защитената зона "Калиакра"

Върховната административна прокуратура (ВАП) стачкува възбраната за земеделие и други действия в елементи на предпазената зона " Комплекс Калиакра ", наложена от министъра на екологията Нено Димов.

Държавното обвиняване не е оспорило частта от заповедта, с която се не разрешава строителството в предпазената зона, тъй като то по определение променя трайно субстанцията. Различно е обаче ситуацията при култивиране на земята, тъй като предназначението на земеделските земи е за произвеждане на растителна продукция и паша на добитък по метод, неувреждащ почвеното изобилие и здравето, и то не би трябвало да се не разрешава. В прокурорския митинг се показва, че земята не е " обречена " да се покрива със здания и строителството неизбежно я поврежда, само че това не важи, по предписание, за земеделските действия. Те са в " неразривна връзка с нормативноустановената съдба на земята и реализирането на законопризнати благоприятни условия аксиоматично не води автоматизирано до увреда ".

Основният претекст за прокурорското оборване е това, че преди да наложи възбраната министър Димов не е открил сигурно тъкмо къде се намират понто-сарматските степи, чието запазване се цели.

Това значи, че при издаването на заповедта не е спазен правилото за правота, както и условието за добросъвестно практикуване на пълномощията на административния орган, се показва още в митинга.

Освен това в него се акцентира, че заповедта на екоминистъра е издадена в осъществяване на решение на Съда на Европейски Съюз, с което са открити нарушавания в предпазената зона " Калиакра ", само че в действителност от акта на съда в Люксембург се схваща, че той признава за такива не аграрни действия, а към този момент осъществени строителства.

През юли Нено Димов забрани осъществяване на редица действия в част от предпазена територия " Комплекс Калиакра ", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи митинги на земеделци, риболовци и представители на туристическия отрасъл от крайморска Добруджа поради опасения, че рестрикциите в териториите от " Натура 2000 " ще засегне поминъка им. Забраната в действителност важи за доста дребна повърхност, която е най-вече държавна повърхност и не не разрешава земеделие в Добружда. Заради митингите министър председателят Бойко Борисов в началото се закани да анулира заповедта, само че след среща на засегнатите страни и институциите в Министерски съвет възбраната остана.

Решенията на Европейския съд задължават България да възвърне унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и голф игрище, тъй като българското държавно управление ги е разрешило нелегално. Ако България не се съобрази със съда, първичната санкция може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хиляди евро до премахване на нарушаванията. От Еврокомисията са ни дали период до края на септември да е признат въпросния оспорван проект за ръководство и в него да са написани ограниченията за попречване на увреждане на предпазените територии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР