Дамбе е бойно изкуство, принадлежащо на народа хауса от Нигерия.

...
Дамбе е бойно изкуство, принадлежащо на народа хауса от Нигерия.
Коментари Харесай

Бойно изкуство или древна традиция: Завръщането на Дамбе в град Джос

Д амбе е бойно изкуство, принадлежащо на народа хауса от Нигерия. Спортът е известен в множеството елементи на Северна Нигерия. Той обаче е прекратен за повече от десетилетие в северния централен щат Плато заради религиозно и етническо принуждение. Сега феновете на Дамбе са разчувствани от последователното завръщане на играта в град Джос.

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Илиясу Касиму в своя репортаж от Хонде Вали, Зимбабве. 

Дамбе е антична спортна традиция, известна измежду народа хауса в Северна Нигерия. Бруталната игра, която продължава три рунда, има за цел само да докара съперника до цялостно послушание. Това е игра, която се практикува от мъже, които постоянно напущат бойното поле със счупени челюсти, окървавени носове и пукнати ребра. 

Страховитият със своята жестокост Дого Бахагон Сани се зарежда от шума барабаните, преди да излезе на арената, с цел да се бие.   

За Сани боксът е както игра, по този начин и специалност. 

" Дамбе е специалност. Чрез нея устоявам родителите си, закупувам си облекла, а някои борци са си построили къщи ", споделя спортистът. 

Всеки ден по залез слънце почитателите на Дамбе се тълпят на сцена на градския стадион в Джос, с цел да изпитат тръпката да гледат млади гладиатори, които идват от разнообразни елементи на Нигерия, с цел да се бият в един от обичаните им обичайни спортове. 

Пари могат да се печелят освен от бойците, само че и от барабанистите и здравните служащи, които също изкарват прехраната си от този спорт. 

" Има по този начин наречените разкъсвания, разкъсвания от втора или трета степен, които се получават вследствие на доста мощен удар, при който кожата се пропуква. Винаги, когато имаме такива случаи, оказваме първа помощ. Спираме кръвотечението, с цел да не загуби боецът доста кръв ", споделя Хаджи Иди.  

С последователното завръщане на мира в град Джос запалянковците на Дамбе се надяват, че играта ще продължи да се развива и един ден ще бъде задоволително приета, с цел да бъде включена в Олимпийските игри. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР