Явлението Ел Ниньо официално приключи.Но според Центъра за климатични прогнози

...
Явлението Ел Ниньо официално приключи.Но според Центъра за климатични прогнози
Коментари Харесай

Явлението Ла Ниня се завръща това лято: Какво означава това?

Явлението " Ел Ниньо " публично завърши.

Но съгласно Центъра за климатични прогнози на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) това лято се чака да се завърне " Ла Ниня ", евентуално още през юли. Тази нова фаза ще се задържи през зимата в Северното полукълбо и ще се свърже със сезона на ураганите в Атлантическия океан - тъй че какво значи това за такива рискови стихии?

" След едногодишно владичество Ел Ниньо освободи тропическия Тихи океан през май 2024 година Климатичното махало на тропическия Тихи океан наподобява се връща към другата си прекаленост: Ла Ниня " , се споделя в последната актуализация на NOAA за юни 2024 г. 

" Ла Ниня " и нейният аналог " Ел Ниньо " са рисковите етапи на цикъла Ел Ниньо-Южна вибрация (ENSO) - повтарящ се климатичен модел, който разказва по какъв начин измененията в температурата на водата в Тихия океан имат световно влияние върху света. Влияе се всичко - от ветровете, температурите и преваляванията до интензивността на - както се досещате - ураганните сезони. Цикълът може да повлияе даже на разпределението на рибите в моретата.

На всеки три до седем години повърхностните води в огромна част от тропическата част на Тихия океан се затоплят или охлаждат с 1 до 3 °C спрямо естественото. " Ла Ниня " постоянно се назовава " студената фаза " на ENSO, когато температурата на океанската повърхнина се намалява в централната и източната част на тропическия Тихи океан. По време на  " Ел Ниньо ", въпреки това, температурата на повърхността се покачва.

От известно време знаем, че " Ла Ниня " е на път - в началото синоптиците предвидиха завръщането ѝ сред юни и август, само че откакто темпото на захлаждане се забави, трансформираха прогнозата си. Според последната прогноза на Центъра за климатични прогнози на NOAA през миналия месец се завърнаха неутралните условия на ENSO. Те обаче няма да продължат дълго и има 65% възможност " Ла Ниня " да се развие през юли-септември 2024 година и 85% възможност да се задържи през ноември-януари.

Това време значи, че тя евентуално ще съвпадне с пика на сезона на атлантическите урагани (очакван сред средата на август и средата на октомври) и евентуално ще се ускори.

NOAA към този момент предвижда " ексклузивен " сезон, частично с помощта на " Ла Ниня " . Според техните оценки има 85 % възможност за сезон над нормата, 10 % възможност за сезон, непосредствен до нормата, и единствено 5 % възможност за сезон под нормата.

Предвижда се сред 8 и 13 стихии да се трансфорат в урагани със скорост напразно от 119 километра в час или по-висока, както и сред четири и седем огромни урагана със скорост напразно от 178 километра в час или по-висока. Синоптиците имат 70-процентна убеденост, че прогнозите им ще се осъществен.

Може би се чудите по какъв начин понижаването на температурата на океанската повърхнина може да повлияе на вихрените ветрове на урагана. Това се дължи най-вече на отвесния срез напразно - смяната в скоростта и посоката напразно от повърхността към високите пластове на атмосферата. В Атлантическия океан " Ла Ниня " понижава отвесния срез напразно, което ускорява интензивността на ураганите. Тя също по този начин понижава количеството на потъващите придвижвания и стабилността на атмосферата, които способстват за това.

В същото време в централната и източната част на Тихия океан " Ла Ниня " потиска интензивността на ураганите.

Тъй като тазгодишният сезон на ураганите в Атлантическия океан към този момент е в ход, а " Ла Ниня " се обрисува, през 2024 година може да се чакат интензивни стихии.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР