В речта си на конгреса на Китайската комунистическа партия нейният

...
В речта си на конгреса на Китайската комунистическа партия нейният
Коментари Харесай

"Гардиън": Речта на Си Цзинпин разкрива грандиозна визия за Китай

В речта си на конгреса на Китайската комунистическа партия нейният водач Си Цзинпин, именуван " ръководителят на всичко ", изложи толкоз грандиозна визия за Китай, че имаше потребност от три часа и половина, с цел да я изясни, се споделя в публицистична публикация на английския в. " Гардиън ".

Китай навлиза в нова епоха, съобщи нееднократно президентът Си. Страната ще се изправи постоянна в Изтока, с високо вдигната глава - подготвена да се приближи към центъра на международната сцена и да стане " могъща мощ ", способна да поема водачеството по политически, стопански, военни и екологични проблеми. Думите му са продължение на първата му тирада като водач на страната, когато той изложи своята " китайска фантазия " за възобновяване на благосъстоянието и силата на страната. Този път обаче той беше доста по-уверен, и това е изцяло разбираемо, отбелязва английското издание.

Дори при непрозрачността на китайската политика, няма особени подозрения, че Си е най-влиятелният водач от десетилетия. Кампанията му срещу корупцията се оказа както политически преференциална, по този начин и известна. Той откри ненадейно бърз и цялостен надзор, гарантирайки въздействието си в партията, въздействието на партията над страната, и въздействието на Китай на международната сцена. Мнозина подозират, че той не възнамерява да се откаже от поста през 2022 година, както гласи неписаното предписание, и че на този конгрес няма да бъде излъчен негов правоприемник. Един от евентуалните претенденти беше свален от поста си през лятото.

Вместо това конгресът се върти към Си Цзинпин - какъв брой и какви постове ще бъдат заети от неговите поддръжници, по какъв начин неговите тези и мисли ще бъдат включени в партийния правилник. От встъпването си в служба като президент през 2012 година, той разчиства противниците си и техните съдружници, получи голям надзор над армията и пое стопанската система, с която нормално се занимава министър председателят.

Контролът на Китайската комунистическа партия беше засилен във всяка сфера от медиите и законите до университетите, частния бизнес и даже развлекателната промишленост, отбелязва в. " Гардиън ". В същото време Китай ускорява въздействието си в чужбина - откри първа своя военна база в Джибути, започва интернационалният инфраструктурен план " Един пояс, веднъж ". Загубата на престиж, въздействие и сили от страна на Съединени американски щати единствено му оказа помощ.

На интернационалния конгрес в Давос тази година Си се разгласи за покровител на глобализацията, свободната търговия и битката с измененията на климата. Той беше приветстван като мощ, подпомагаща международния напредък, а държавните медии похвалиха силата на " Си-пломацията ".

Всичко това стана допустимо с помощта на китайския стопански напредък. Сега обаче е належащо да се приказва за световен подем, тъй като тези години са отминали, а партията се нуждае от нов източник на легитимност. Речта на Си Цзинпин го нарежда като третия максимален водач на съвременен Китай след революционера Мао Цзедун и реформатора Дън Сяопин. Тя демонстрира и акцент върху решаването на проблемите с екология и неравенството - което е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи.

Оптимистите считат, че единствено централизирана власт може да организира промените, нужни на Китай в дълготрайна вероятност. Песимистите все по-често подозират, че битката с корупцията не предшества, а заменя радикалните дейности. Те предизвестяват, че в дълготраен проект концентрацията на властта ще докара до неустойчивост в страната и в чужбина.

Предизвикателствата са големи. Способността на обособената персона е лимитирана, както съобщи Си в речта си през 2012 година, когато встъпи в служба. Но кой ще се осмели да му го подсети?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР