Учени идентифицираха първата известна жертва на чумата - ловец-събирач, който

...
Учени идентифицираха първата известна жертва на чумата - ловец-събирач, който
Коментари Харесай

Откриха коя е първата жертва на чумата

Учени идентифицираха първата известна жертва на чумата - ловец-събирач, който е живял преди 5000 години територията на днешна Латвия и бил притежател на бактерията, причиняваща болестта, съобщи Франс прес. Чумата по време на опустошителната зараза през 14-и век, известна като Черната гибел, погубва съвсем половината население на Европа. Нейният генезис и еволюция обаче от дълго време озадачават учените.

Мъжът, който е обект на актуалното проучване на експерти от университета на Кил, Германия, е наименуван " RV 2039 ". Ловецът-събирач е бил над 20-годишна възраст. Скелетът му е открит дружно с останките на още трима души в края на 19-и век, след което изчезва, преди да се " появи " още веднъж през 2011 година Изследователите са секвенирали ДНК от костите и зъбите на четиримата и са ги тествали за вируси и бактерии. Учените са били сюрпризирани да открият, че ловецът-събирач е бил инфектиран с античен вариант на чумата, извършител на която е бактерията Yersinia pestis, съобщи NOVA.

" Анализите на варианта, който идентифицирахме, демонстрират, че бактерията Y. pestis е еволюирала по-рано, в сравнение с смятахме ", споделя Бен Краузе-Киора от изследователския екип. Според учените разпознатият вариант е бил от линия, която е зародила преди към 7000 години по времето, когато в Централна Европа стартира развиването на земеделието. Изследователите считат, че бактерията от време на време е прескачала от животни на хора, без да предизвиква огромни огнища на болест. С течение на времето тя се е приспособила да заразява хора, като в последна сметка е еволюирала във формата, известна като бубонна чума, която се популяризира от бълхи и опустошава средновековна Европа.

" Да попаднем на тази бактерия беше в действителност изненадващо ", споделя Краузе-Киора. Учените в началото са търсили възможна роднинска връзка сред ловеца-събирач и останалите трима, когато са създали откритието. Бактерията Yersinia pestis евентуално е лишила живота на мъжа, макар че съгласно откривателите болестта е протекло постепенно. Според тях все още на гибелта на ловеца-събирач в кръвта му е имало високи равнища на бактерията, което в проучвания с гризачи се свързва с по-малко нападателни инфекции. Според откривателите индивидът " RV 2039 " се е заразил след захапване от гризач.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР