Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На

...
Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На
Коментари Харесай

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на изключително съвещание на Народното събрание. На него би трябвало да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев.

Изслушването на служебния министър председател Димитър Главчев е във връзка  с идното от 1 юли нарастване на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли план на решение, с което да задължат държавното управление да поддържа решението на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт за покачване на пенсиите с 11 %.

Повод за оферти план е информация, появила се в общественото пространство, че поради упования по-нисък растеж на инфлацията осъвременяването по така наречен швейцарско предписание може да е 10 %. Още предходната седмица обаче Надзорният съвет на Национален осигурителен институт взе решение за нарастване с 11 на 100 на пенсиите. Това даде мотив през вчерашния ден Социалната комисия да отхвърли плана на решение, а част от депутатите да дефинират настояването за изключително съвещание като „ загуба на време “, защото въпросът към този момент е решен. Правилникът на Народно събрание  обаче задължава привикване на съвещание, в случай че са импортирани над 48 подписа.

Някои от парламентарните групи към този момент оповестиха, че няма да участват в зала, защото считат, че трибуната ще се употребява за предизборни цели.

Депутатите ще бъдат известени, че от служба контрольор  от Инспектората към Висш съдебен съвет е освободен Александър Мумджиев. Той беше арестуван поради непочтено държание в хотел във Враца. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Все още няма изясненост дали в дневния ред ще бъде включено и чуване на служебния министър на енергетиката и ръководителя на КЕВР поради вероятно покачване на цените на електро- и топлоенергията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР