Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция - международен договор

...
Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция - международен договор
Коментари Харесай

Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция публично се отдръпна от Истанбулската спогодба - интернационален контракт против насилието над дамите, като задейства решение, оповестено от турския президент Реджеп Ердоган през март, когато провокира наказание от доста турци и западни съдружници на Турция, заяви организация " Ройтерс ".

В края на април Турция обнародва президентски декрет, с който разгласи, че публично ще напусне Истанбулската спогодба на 1 юли. Страната съобщи през март желанието си да се отдръпна от конвенцията, която си слага за цел спомогне за намаляването на насилието над дамите. Президентът Реджеп Тайип Ердоган отбрани стъпката като " изцяло законна ", само че решението провокира голям брой рецензии и митинги в страната.

За възможен отвод от конвенцията се заприказва още предходната година в Турция, чието ислямо-консервативно държавно управление и електоратът му считат, че тя нанася щета върху фамилните и религиозните полезности и окуражава ЛГБТ общността. Хиляди хора се чака да се включат в митинги в Турция, където тази седмица беше отхвърлена правосъдна тъжба за прекъсване на отдръпването на страната от конвенцията.

" Ще продължим своята битка ", съобщи Джанан Гюллю, председателка на федерацията на организациите на дамите в Турция. По думите ѝ от март дами и други уязвими групи в страната са по-малко склонни да търсят помощ и е по-малко евентуално да я получат, а пандемията от ковид е довела до финансови усложнения и от там до трагично увеличение на насилието над дамите. Основана през 2011 година по самодейност на Съвета на Европа, Истанбулската спогодба има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами. Турция, която подписа конвенцията през 2011 година, означи повишаване на убийствата на дами предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР