Наградата за глобално здраве на СЗО отива при министър-председателката на

...
Наградата за глобално здраве на СЗО отива при министър-председателката на
Коментари Харесай

Премиерката на Барбадос и двама учени са носители на Наградата за глобално здраве

Наградата за световно здраве на СЗО отива при министър-председателката на Република Барбадос и двама учени, съдействали за основаването на иРНК имунизациите против COVID-19, заяви пресслужбата на международната организация.

Наградата на генералния шеф на СЗО за заслуги към напредъка в световното опазване на здравето е учредена през 2019 година и тази година с нея е удостоена Миа Мотли, министър-председател на Барбадос, за нейното водачество в дейностите в региона на климата и здравето и работата й като ръководител на Групата на световните водачи за антимикробна устойчивост.

„ Образцовото водачество на министър-председателката Мотли в битката за по-справедлив и резистентен свят е вдъхновяващо. СЗО смята, че изменението на климата е най-голямата опасност за здравето, пред която е изправено човечеството. Нейните неуморни старания за дейности в региона на климата оказват помощ за отбраната на здравето на всички хора, в този момент и в бъдеще “, сподели генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус при връчването на оценката на Миа Мотли по време на Световната здравна асамблея, която се организира в Женева.

Премиерът Миа Мотли е осмият министър-председател на Република Барбадос. Тя е първата жена, която заема високия пост през 2018 година, с най-голямото до този миг болшинство в историята на страната си. Тя бе избрана отново за повторно през 2022 година, също с внушително болшинство, като сега също по този начин е и министър на финансите, стопанската система и вложенията на Барбадос. В допълнение към многочислените си районни и интернационалните длъжности, Миа Мотли е и ръководител на Групата на световните водачи на Световната здравна организация за антимикробна устойчивост. Тя е притежател на голям брой оценки за напъните си към одобряването на устойчиви политики в подтекста на изменението на климата и други световни провокации.

Другите двама отличени са професорите Каталин Карико и Дрю Вайсман от Университета на Пенсилвания, които бяха наградени за изключителния им принос в създаването на иРНК ваксини за COVID-19.

„ Професорите Карико и Вайсман изиграха основна роля в облекчаването на тежестта на COVID-19 и избавиха животи по време на пандемията. Тяхното водачество в тази област има капацитета да играе сериозна роля за възстановяване на здравето в международен мащаб “, сподели на церемонията доктор Гебрейесус.

Двамата учени бяха удостоени с Нобелова премия за медицина през 2023 година Тяхното изобретение фундаментално промени разбирането за това по какъв начин иРНК взаимодейства с имунната система на индивида, уточни в претекстовете са Нобеловият комитет.

Проф. Карико е част от академичната общественост на Университета на Сегед, Унгария, и асистиращ професор в Медицинския факултет „ Перелман “ при Университета на Пенсилвания. Тя е и някогашен старши вицепрезидент на биотехнологичната компания BioNTech, Германия, където е работила сред 2013 и 2022 година В продължение на четири десетилетия нейните проучвания се концентрират върху РНК-медиирани механизми за създаване на in vitro транскрибирана иРНК за протеинова терапия.

Проф. Дрю Вайсман е международно приет академик в региона на имунизациите и шеф на Penn Institute for RNA Innovation.

Той е професор в Катедрата по медицина и шеф на Отдела за проучване на ваксини в Департамента по инфекциозни заболявания в Медицинския факултет „ Перелман “ към Университета на Пенсилвания. Проф. Вайсман е доктор и академик с одобрен престиж и извънреден принос в региона на имунологията.

Заедно с проф. Карико двамата откриха нова нуклеозидно-модифицирана иРНК платформа, която заобикаля неподходящия имунологичен отговор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР