На 27 февруари 2022 г., три дни след нахлуването на

...
На 27 февруари 2022 г., три дни след нахлуването на
Коментари Харесай

Могат ли Макрон и Шолц да съживят Европа?

На 27 февруари 2022 година, три дни след нахлуването на съветските войски в Украйна, немският канцлер Олаф Шолц влезе в историята с тирада, която самият той назова Zeitenwende ( " Време на поврат " ).

Тогава тя беше избрана като началото на гражданска война в метода, по който Германия гледа на света и на ролята си в него.

Две години по-късно Шолц още веднъж признава, че Европа е изправена " пред преломен миг ", само че насочва даже по-сериозно предизвестие: " Европа е мъртва и ние би трябвало да се се надигнем против това предизвикателство. "

Същото обръщение към този момент насочи френският президент Еманюел Макрон в преди месец, а в навечерието на срещата си в Берлин на 28 май двамата споделят дружно:

" Не можем да приемем за даденост основите, върху които изградихме европейския метод на живот, нито нашата роля в света ". Това пишат Шолц и Макрон в разбор за " Financial Times ".

Сега френският президент също споделя концепцията, че е настъпила " повратна точка ":

" Като погледнем провокациите през последните пет години - пандемията, продължаващата война и експанзия на Русия в Украйна, надигащите се геополитически промени - е ясно: Европа претърпява " прелом ", пишат двамата водачи.

Предупреждението, което насочат, както и срещата по-късно във вторник в резиденцията на немското държавно управление - двореца " Мезеберг ", идват в основен миг: от една страна Европа взема решение по какъв път да поеме след европейските избори на 9 юни, а от друга: двамата водачи не престават да имат различия по тематики като войната в Украйна и втвърдяването на тона към Русия.

" Проблемът е, че Европа не е сигурна, че двамата, познати като френско-германския мотор на европейския план, са и нужни в бъдеще, " написа в собствен разбор по тематиката " Politico ".

В него се показва, че рискът пред Европа в този момент идва от това, че в очите на останалите европейски водачи и Шолц, и Макрон наподобяват като неспособни да убедят останалите в общата си визия за развиването на Европейски Съюз.

" И двамата са водачи на отслабени стопански системи. И двамата се изправени пред упованията да претърпят съществени загуби от крайнодесни партии на европейските избори, " написа още изданието.

Във Франция крайната десница на Марин льо Пен води с 16 процентни пункта пред центристката партия на Макрон.

В Германия обстановката е още по-опасна: крайната десница се чака да изтласка социалдемократите на трето място.

" Макрон ще претърпи сериозна загуба на изборите. Останалите водачи го знаят, усещат слабостта. Дали по-късно той ще може да дефинира разпоредбите в останалата част от Европа?, " цитира " Politico " почитан източник в Брюксел.

Тази обстановка се чака непосредствено да повлияе на борбата за новия състав и управление на Европейската комисия.

Една от тематиките, които Шолц и Макрон ще разискват в Берлин, се чака да бъде точно тази.

Тъй като Франция към този момент има собствен представител на основна позиция в лицето на Кристин Лагард като ръководител на Европейската централна банка, другият значим пост - на ръководителя на Европейската комисия - би трябвало да е за претендент на Германия.

Макрон обаче към момента не е дал публична поддръжка за сегашния ръководител и претендент за нов мандат Урсула фон дер Лайен.

Вместо това се появиха знаци, че той може да избра някогашния ръководител на ЕЦБ - италианеца Марио Драги - пред фон дер Лайен.

" Ще могат ли Париж и Берлин да вдъхнат нов живот на връзките си след европейските избори, " пита и френският " Le Monde " в навечерието на срещата сред Шолц и Макрон.

И също изяснява, че в идващите няколко месеца нито Франция, нито Германия ще бъдат в позицията да дефинират курса на Европа - Шолц, който евентуално ще продължи да не се меси съществено в европейските каузи, и Макрон, който занапред ще би трябвало да отстоява концепциите си в оставащите три години от мандата си.

" И от двете страни на Рейн и политическият капитал, и силата могат да се окажат незадоволителни, с цел да се стигне до смяна в Европа, която е заплашвана от всички страни, " обобщава изданието.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР