Темата коментират училищният директор Асен Александров и Яна Алексиева от

...
Темата коментират училищният директор Асен Александров и Яна Алексиева от
Коментари Харесай

По-лесно е фирма да уволни служител, отколкото учител да накаже ученик

Темата разясняват учебният шеф Асен Александров и Яна Алексиева от асоциация " Родители "

Много е мъчно и комплицирано да се наложи глоба на възпитаник. Според учебния закон това се обосновава с Административно-процесуалния кодекс.

Трябва да има външна институция, която да е медиатор сред учебните заведения и родителите при разрешаване на зародили проблеми. Тази рекомендация направи в предаването " (О)позиция " на вестник Асен Александров, шеф на 51-во учебно заведение в столицата и ръководител на Сдружението на шефовете. Според него учебният закон не работи в частта му за налагане на наказания на учениците и наложително би трябвало да се промени. Според Яна Алексиева от асоциация " Родители " пък законовите промени не са наложителни, по-скоро е нужна систематична работа със фамилията - детайл, който не е припознат към този момент от много учебни заведения.

" От общо 1300 възпитаници предходната година сме наложили наказания на четирима, тази година също имаме 4-ма. Почти никакви наказания не постановяваме ", уточни Александров. По думите му редът за налагане на обикновени наказания като забележка за 6 неизвинени отсъствия, за това, че детето пуши в региона на учебното заведение или има нападателна демонстрация, е равностоен на юридически акт, който се написа, с цел да арестуваш някого или да се наложи дисциплинарно уволняване. " Училището го третират като наказателен орган. Защо е този усложнен ред, за какво наказания би трябвало да се постановат по Административно-процесуалния кодекс (АПК)?! Ние сме нещо радикално друго от съда. Моля се на Бога да не влязат и оценките в Административнопроцесуален кодекс и най-после на годината родителите да съдят учителя по математика за какво е написал четворки или петици ", разяснява Александров. " Представете си, че имате палаво дете. Част от родителите споделят: " Вземете ограничения ", другата част споделят: " Детето си е добре. Вие не вземате ограничения ". " Затова желаеме някаква външна институция, която без страсти, да ни помогне какво да се направи. Ние нямаме никаква помощ, нито от общината, нито от обществените служби ", съобщи той.

" И учебното заведение, и фамилията постоянно са самотни в развъждането на детето. Вместо да приказваме за санкции, е време да имаме рекомендации. Когато един родител получи сигнал, че детето му има проблем, няма никаква услуга, която да му помогне ", разяснява и Яна Алексиева от асоциация " Родители ". Тя съобщи, че някои родители са в безспорното си право да си обезпокоени от наложеното наказване на детето им, или може би тъй като не са видели предходни ограничения от учебното заведение, свързани с поддръжка. По думите й 51-во учебно заведение може и да изчерпва всички вероятни ограничения за влияние върху ученика преди да наложи наказване, само че не всички образователни заведения съблюдават този ред - или има субективно схващане, или всичко се прави проформа.

" Първият въпрос постоянно е: " Кой е виновният? " И постоянно е учителят. Представете си, че даваме всичко от себе си, аз настоявам, че ние вършим това, само че все пак да не се получава. Не е ли допустимо да има някаква дребна виновност у родителя? ", попита Александров. " Вие започнахте с виновността. Няма виновност ", реагира Яна Алексиева. " Ние желаеме да има една институция, която да ни каже, че се оправяме добре ", уточни шефът. " Но и фамилията желае да чуе същото! ", отговори Алексиева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР