Технологията на дълбоките лъжи може да има и много полезни

...
Технологията на дълбоките лъжи може да има и много полезни
Коментари Харесай

А може би „дълбоките лъжи” са нещо добро?


Технологията на „ дълбоките неистини ” може да има и доста потребни приложения
(илюстрация: CC0 Public Domain)

Технологията на „ дълбоките неистини ” , известни още като „ deep fake ”, може би е по-скоро нещо позитивно, нещо потребно, нещо скъпо, което би трябвало да се преглежда като опция – това мнение застъпва Tencent, притежател на WeChat и един от трите най-големи софтуерни колоса в Китай. Тезата бе изложена в нова „ бяла книга ” за проектите за неестествен разсъдък, преведена от китайските учени Джефри Динг и Каролайн Майнхард.

Технологията на „ дълбоките неистини ” е не елементарен способ за подправяне и средство за машинация, само че и извънредно изобретателна и новаторска технология, написа в разбора, показан в обява на MIT Technology Review. Компанията настоятелно приканва регулаторите да бъдат „ внимателни ” и да заобикалят да лимитират капацитета на технологията, който може да донесе редица изгоди за обществото.

Tencent изброява пет образеца за това, което компанията възприема като потребни приложения на технологиите за „ яки измами ”, които към този момент съществуват или биха могли да съществуват през днешния ден.

Подобряване на телевизионната и кино продукция : технологията към този момент се употребява, с цел да направи допустимо актьори-покойници да се явяват в нови филми, като „ Бързи и гневни 7 ”. Наред с това технологията може да бъде в допълнение създадена за основаване на двойници за каскади и други рискови осъществявания. Може също по този начин да се употребява за автоматизирано генериране на дублажи на разнообразни езици, с цел да се усили световното разпространяване на филми.

Персонализиране на заниманията: както сподели вирусното приложение Zao предходната година, технологията може да се употребява за „ вграждане ” на потребителите във филми или видео игри. Това може да докара до основаване на нов род в аудио-визуалния свят – хипер-персонализирано развлечение.

Подобряване на електронната търговия: технологията към този момент се употребява за генериране на виртуални модели от разнообразни видове и етноси, както и с цел да се разреши на потребителите да „ тестват ” цифрово облекла за по-интерактивно прекарване при извършването на покупки.

Създаване на реалистични виртуални аватари: методът към този момент е употребен за генериране на триизмерни цифрови хора, които да се изявяват като виртуални поп-звезди и телевизионни водещи, както и за въвеждане на исторически фигури във виртуалната действителност. „ Дълбоките неистини ” могат също да бъдат комбинирани с компютърно зрение и схващане на естествения език за основаване на интелигентни цифрови асистенти, способни на естествени взаимоотношения.

Подпомагане на пациентите: технологията на „ яките неистини ” демонстрира капацитет за подкрепяне на засегнатите от хронични болести. Например, тя разрешава на хората, изгубили гласа си, да поддържат връзка, като употребяват „ бездънен фалшификат ” на своя личен глас.

Защо това е значимо

Tencent споделя, че към този момент работи за надграждане на някои от тези приложения. Това евентуално ще подтикне съперниците на компанията да създадат същото, в случай че към момента не са го създали, и ще повлияе на посоката на развиване на китайските стартъпи, които желаят да бъдат добити.

Като член на китайския „ народен екип за неестествен разсъдък ”, който държавното управление сътвори като част от цялостната си тактика за AI, компанията също има доста въздействие върху регулаторите, които желаят да оказват помощ за поощряване на растежа на промишлеността.

Притеснения

Tencent признава, че „ яките лъжи$ са технология, която може да аргументи много щета, изключително при потреблението ѝ за замяна на лица в порнография. Но компанията е мощно оптимистична, че „ няма да съсипе полезностите на обществото ”. Разбира се, елементарно е да се каже – изключително за компания, която търси по какъв начин да се възползва от комерсиализацията на технологията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР