Хората са единствените същества, които могат да четат - уникално

...
Хората са единствените същества, които могат да четат - уникално
Коментари Харесай

Културни кодове: Парадоксът на четенето 


Хората са единствените същества, които могат да четат - неповторимо развиване, което е единствено на няколко хиляди години. Това обаче очевидно е задоволително дълго време, с цел да може мозъкът да развие специфични структури за четене. В същото време избрани области на мозъка са свързани по някакъв метод с четенето, без значение от културния генезис на четящия. 

Тази мистерия, известна като " абсурд на четенето ", от дълго време занимава учените. Как хората се научават да четат по метод, който задейства едни и същи области на мозъка, без значение от това къде сме израснали и макар обстоятелството, че четенето е прекомерно съвременно, с цел да бъде артикул на еволюцията? И какви изгоди можем да извлечем от постоянното активиране на тези елементи на мозъка посредством четене всеки ден? 

Когнитивният невролог Станислас Дийн предлага решение на парадокса на четенето - хипотезата за преработване на невроните. Според тази доктрина мозъкът ни може да преразпределя съществуващи вериги, с цел да извършва нови функционалности, което ни разрешава да придобиваме нови когнитивни качества, като да вземем за пример четенето. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР