Тази неделя Православната църкваотбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница.

...
Тази неделя Православната църкваотбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница.
Коментари Харесай

Днес празнуваме Цветница

Тази неделя Православната църкваотбелязва християнския празник Цветница, именуван още Връбница. Празникът по традиция се отбелязва постоянно седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета. Днес честват всички, които носят имена на цветя и растения.
Цветница е преносим християнски, само че и национален празник, който се уважава както в православната, по този начин и в католическата и в протестантската черква, една седмица преди Великден - в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се отбелязва в шестата неделя на Великия пост.
На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.
Цветница е и денят, в който през интервала на постите се позволява риба.

В празника на цъфтежа имен ден честват всички, които носят имена на цветя, растения, шубраци и дървета.

Сред тях са: Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Седмицата, която стартира в понеделник след Цветница, се назовава Страстната седмица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР