Международен екип от учени съобщи, че магнитното поле на Слънцето

...
Международен екип от учени съобщи, че магнитното поле на Слънцето
Коментари Харесай

Магнитното поле на Слънцето се формира близо до повърхността му

Международен екип от учени заяви, че магнитното поле на Слънцето може да се образува покрай повърхността му. Новото изобретение може да усъвършенства прогнозите за идни геомагнитни стихии. Чрез обработка на данни със суперкомпютър на НАСА излиза наяве, че магнитното поле наподобява се генерира на 32 000 км под под повърхността на Слънцето. Според предходни калкулации, корените на този развой се намират на повече от 209 000 км под повърхността.
Можете да си визиите магнитното поле като нещо сходно на гумена лента. Движенията в горната част на слънцето придърпват тази лента, до момента в който тя не се разтегне толкоз, че се скъсва. И когато се скъса, това изстрелва коронална маса от Слънцето в Космоса. Ако нямаме шанс, тази маса ще се насочи към Земята. Точно това се случи при скорошната геомагнитна стихия.
Даниел Лекоане, Северозападен университет

Интензивната магнитна сила на Слънцето е източник на слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса, които, когато са ориентирани към Земята, могат да доведат до формиране на полярни сияния, само че и да нарушат електрозахранването и телекомуникациите. Новите познания би трябвало да подобрят дълготрайните прогнози за слънчевата интензивност, като разрешат на учените да предвиждат по-добре силата или слабостта на бъдещите цикли на нашата звезда. Слънцето се доближава към оптималното си равнище на интензивност в настоящия 11-годишен цикъл, заради което станахме очевидци на изригвания и изхвърляне на милиарди тонове коронална плазма.

Миналата седмица бе записано най-голямото слънчево изригване от близо 20 години. За благополучие не аргументи огромни разстройства на Земята.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР