Общото събрание на ООН създаде Международен ден за възпоменание на

...
Общото събрание на ООН създаде Международен ден за възпоменание на
Коментари Харесай

ООН определя 11 юли като възпоменателен ден за геноцида в Сребреница

Общото заседание на Организация на обединените нации сътвори Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина, предава Българска телеграфна агенция. Решението идвавъпреки гнева на Белград, който се опълчва на самодейността. Резолюцията беше гласувана с 84 гласа „ за “, 19 „ срещу “ и 68 „ въздържали се “.

Документът приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година, и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Изготвилите резолюцията страни, измежду които Германия, обявиха, че това е належащо, с цел да не бъде клането отричано или забравяно, отбелязва Асошиейтед прес.
Босна и Херцеговина иСърбия се опълчиха остро на резолюцията
Белград и сръбската общественост в Босназаявиха, че се опасяват от това, че тя би жигосала всички тях като " геноцидни " поддръжници на всеобщите убийства, макар че в текста на резолюцията не се показват категорично виновниците.

На 11 юли 1995 година босненските сърби завладяват предпазената от Организация на обединените нации зона за сигурност в Сребреница. Те отделят минимум 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри и ги убиват. Онези, които се пробват да избягат, са преследвани през горите и планините към града.

Войната в Босна сред 1992 – 1995 година пристигна откакто разпадането на тогавашна Югославия отприщи националистически пристрастености и териториални упоритости, които настроиха босненските сърби против двете други съществени етнически общности в страната – хървати католици и бошняци мюсюлмани.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР