САЩ налагат визови ограничения и ще преразгледат сътрудничеството си с

...
САЩ налагат визови ограничения и ще преразгледат сътрудничеството си с
Коментари Харесай

САЩ налагат санкции на Грузия заради закона за чуждестранните агенти

САЩ постановат визови ограничавания и ще преразгледат съдействието си с Грузия. Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи в четвъртък, че Вашингтон подхваща този ход по отношение на Тбилиси, откакто странатапрокара закон за „ задграничното въздействие “ в съветски жанр, който провокира всеобщи митинги, предава Франс24.

Според информацията от Белия дом, визовите ограничавания ще обиден персони, които са виновни или съучастват в антидемократични дейности в Грузия, както и че Вашингтон ще преразгледа двустранното съдействие.

Грузинският законопроект изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се записват като организации, „ преследващи ползите на непозната мощ “.

Миналата седмица грузинските законодатели одобриха закона макар огромните митинги, като съгласно критиците този ход ще заглуши опозиционните групи и ще измести някогашната руска република от прозападния курс назад към Русия. Управляващата партия „ Грузинска фантазия “ упорства, че се стреми да се причисли към Европейски Съюз и че е работила за повишение на прозрачността на финансирането на Неправителствени организации.

В събота президентът Саломе Зурабишвили наложи несъгласие на закона, само че депутатите разполагат с нужните гласове, с цел да го анулират.

Блинкен прецизира, че „ всеки, който подкопава демократичните процеси или институции в Грузия - в това число в интервала преди, по време и след изборите в Грузия през октомври 2024 година - може да бъде приет за недееспособен за приемане на американска виза “ и да му бъде неразрешено да пътува в Съединени американски щати, в това число и на членовете на близкото му семейство.

Както по време на гласуванията в пленарната зала, по този начин и в границите на демонстрациите по улиците се стигна до жестокипрояви на принуждение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР