За нов изблик на антибългарска пропаганда в Сърбия съобщава БГНЕС

...
За нов изблик на антибългарска пропаганда в Сърбия съобщава БГНЕС
Коментари Харесай

Дълбока долина: В Сърбия пускат документален филм за българския окупатор

За нов изблик на антибългарска агитация в Сърбия оповестява БГНЕС - документалният филм " Дълбока котловина " за " българския окупатор ", чиято премиера следва скоро. Проектът е подсилен персонално от сръбския президент Александър Вучич.

Филмът в самото си начало начало демонстрира ужасяващи фрагменти, скелети и черепи. Според основателите му обаче той хвърля светлина върху " ужасните закононарушения, осъществени против сръбския народ по време на българската окупация през Първата международна война.

БГНЕС акцентира, че сръбският патриарх Порфирий от месеци персонално поддържа историческата имитация " Сурдулишки мъченици ". Сръбската православна църкав има ефективно присъединяване и във филмовата продукция, режисирана от историка Джордже Боянич с поддръжката на дякон Деян Йованович и Бобан Коцев, водещ на радиостанцията " Гласът на нишката епархия ". " По време на българската окупация от 1915 до 1918 година Сурдулица става място на невиждани закононарушения против сръбското цивилно население. Българските окупатори се пробват да заличат всяка диря от сръбската еднаквост, извършвайки систематична българизация на сърбите ", твърди Боянич.

БГНЕС показва, че през последните месеци управляващите в Белград регулярно и под някаква форма подтикват езика на омразата против българите с изказвания за " българските закононарушения и окупация " в интервала на Първата международна война.

В началото на март тази година в Сурдулица, под председателството на владиката Пахомий и в наличието на държавните секретари Миомир Джорджевич, Драган Стеванович и Деян Антич, висши военни офицери, локалната власт и цивилен сдружения, се е провело съвещание на Изпълнителния съвет за отбелязване на " 100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици " под патронажа на Александър Вучич.

Белград организира и серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, основаване на костница и къща мемориал, печатане на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, и училищен конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите за " българските закононарушения и окупация ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР