Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация

...
Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация
Коментари Харесай

Светла Василева открива сезона в Стара Загора

Световният ден на операта, основан по самодейност на професионалната организация Opera Europa, към която се причисляват OPERA America и Opera Latinoamerica (двете най-големи организации оттатък океана), ще бъде празнуван и у нас на 25 октомври. Opera Europa приканва всички организации по целия свят, които професионално се занимават с оперно изкуство, да предизвикват и посветят на операта разнообразни спектакли, концерти и събития. Към този апел се причислява и Старозагорската опера, която на тази дата публично ще открие своя оперен сезон 2019/2020 с " Тоска " от Джакомо Пучини със сопраното Светла Василева. Празничното събитие ще стартира с атрактивното присъединяване на една от огромните дами на българския спектакъл Бойка Велкова, която ще извърши откъс от своя моноспектакъл " Пътят към Афродита ". От описа от първо лице за живота на една актриса по претекстове от книгата на Изабел Алиенде " Афродита " и извадки от персоналния дневник на актрисата, ще се премине елегантно към трагичната история на певицата Флория Тоска, пресъздадена от гениалния Пучини.

Меломаните могат да видят през днешния ден, 25 октомври, от 19 ч. за първи път в оперен театър международната оперна дива Светла Василева, която ще се показа в своята коронна роля на Флория Тоска от едноименната опера на Пучини, научи ДУМА от Сийка Лапачка, специалист ВО. Певицата идва в Стара Загора по покана на Огнян Драганов, който през февруари тази година участва на нейния успех на сцената на Театро лирико в Каляри в премиерния театър на операта " Робът " от Карлос Гомес.

Старозагорската опера посреща Светла Василева с нови костюми, готови особено за нея, както и за останалите солистични функции и част от хора. Новите костюми са дело на младия художник Денис Иванов. Режисьор на постановката е Огнян Драганов. В ролята на Марио Каварадоси гостува румънският тенор Даниел Магдал, който живее и работи в Германия и прави сериозна интернационална кариера. Утвърденият български баритон Нико Исаков ще извърши ролята на барон Скарпия. Участват още солистите Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Ивайло Йовчев и други, оркестър, хор, деца от вокалната студия за опера и балет " Маргаритки ", представители на Прабългарската школа за оцеляване " Бага-Тур ". Спектакъла ще дирижира основният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, хормайстор е Младен Станев.

Очарователното сопрано Светла Василева е чест посетител на оперните подиуми освен в Европа и Америка, а и в Япония и Австралия. Графикът й е напълнен с задължения за години напред, само че в родината си тя е малко позната. Може би тъй като след довеждане докрай на НМА в София отпътува за Италия, където учи, живее и работи. Първата изява на Светла Василева у нас е в концерт на именития цигулар Васко Василев, с който я свързва персонално дългогодишно другарство, в зала 1 на НДК. Миналата година тя направи своя първи независим концерт навън край езерото в Панчарево. Тази година се връща в родината си, с цел да пее за първи път в оперен театър на сцената на Старозагорската опера.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР