Държавата може да отпусне допълнителни помощи за бизнеса, които да

...
Държавата може да отпусне допълнителни помощи за бизнеса, които да
Коментари Харесай

Трябва нова актуализация на бюджета за допълнителни помощи за бизнеса


Държавата може да отпусне спомагателни помощи за бизнеса, които да компенсират скъпите цени на тока. Но това може да стане с нова актуализация на бюджета през месец декември. Това стана ясно на брифинг на държавното управление. Кабинетът показа предвижданите ограничения поради рецесията с цената на тока.

Държавните енергийни сдружения са на свръхпечалба и бизнес потребителите могат да бъдат обезщетени с държавни помощи поради високите цени на електрическата енергия, макар че те остават едни от най-ниските в Европейски Съюз, сподели министър председателят Стефан Янев. Той добави, че единствено Полша има по-ниски цени от тези в България. Парите, по думите му, са обезпечени, само че ще би трябвало още веднъж да се актуализира бюджета за тази година. Както и да се заложат средства за първата половина от 2022-ра.

Парите ги имаме,но не можем да ги разпределим. Декември месец ще има такава опция, в случай че Народното събрание направи актуализация на тазгодишния бюджет. Ако не направи, от 1 януари ще влязат в действие с новия бюджет за 2022 година, изясни Янев.

Това, което е допустимо да получи като отплата бизнесът, е от 50 лв. на мегаватчас, разгласи още служебният министър председател, а за задачата и за шест месеца ще са нужни към 650 милиона лв.. Ако бюджетът за тази година бъде обновен през декември, обезщетенията ще се платят със задна дата от октомври до декември и ще има пари за първите три месеца на идната година.

Ако не бъде обновен, средствата ще се заплащат идната година от януари до юни.

Тези шест месеца подкрепяне към бизнеса, без значение дали ще стартират да текат от октомври до март, или от януари до юни, биха коствали сред 600 и 650 милиона лв., сочат сметките на финансовото министерство.

Друга мярка е основаването на Клирингова къща от Министерството на финансите дружно с Българската фондова борса и Министерството на стопанската система. Клиринговата къща ще работи в полза на потребителите и търговците на електрическа сила. Тя ще балансира техните ползи, по този начин пазарът ще стане по-гъвкав.

Ще се ускори Засилване на регулаторния надзор на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и преустановяване на лицензия, наказания при нарушаването на разпоредбите.

Стефан Янев акцентира, че енергийната ни тактика е остаряла или не е съответна. Той прикани за експертен диалог за бъдещето на АЕЦ „ Белене “, в който да вземат участие експертите.

До края на годината цените на електрическата силата за бита, парното и топлата вода няма да се трансформират, даде обещание от своя страна ръководителят КЕВР Иван Иванов. За цените след 1 януари ще се направи вероятното те да не са фрапантно по-високи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР