Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози. Около

...
Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози. Около
Коментари Харесай

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози


Над 80 общини в България към този момент нямат автобусни транспорти. Около 500 компании правиха подобен вид транспорти, те понижиха единствено в границите на една година с към 150. В резултат на пандемията и ограничаващите ограничения. Това стана ясно от изявление за БНР на Ивайло Константинов от Националното съдружие на автобусните превозвачи в България.

Сред най-големите губещи са общинските предприятия и огромните предприятия, които до този миг по никакъв метод не бяха обезщетени, уточни той.

За през днешния ден бе плануван народен митинг на автобусните и таксиметровите превозвачи. Разбра се обаче, че всеобщото блокиране на градове и КГПП-та се отсрочва за 13 октомври. Превозвачите упорстват за съответни обезщетения от страна на страната. Според Константинов не става дума за политически претенции. Единствената цел е секторът да продължи да съществува, сподели той.

От края на май беше прекратено действието на профилирана мярка за подкрепяне и на автобусния бранш – с 210 лв. за всеки транспортен чиновник, напомни той. От края на юли към този момент не работи и мярката за подкрепяне на чиновниците 60/40, което е лишило сектора на автобусните превозвачи от сериозна помощ, разясни Константинов. По думите му това е довело до невъзможността огромна част от компаниите да упражняват активността си.

Ивайло Константинов посочи, че транспортите по постоянните автобусни линии би трябвало да се реализират с или без пасажери и при съответните отстъпки за избрани категории пасажери и не могат да преустановяват обслужването. По думите му близо 150 сдружения, извършващи постоянни автобусни линии, са прекратили активност.

От държавното управление са поели ангажимент от остатък от някоя от другите ограничения или с трансфер на бюджетни средства да бъдат обезщетени най-засегнатите браншове в автобусния отрасъл, сподели Константинов. Това съгласно него е най-губещият бранш от началото на пандемията, тъй като наред с косвените разноски създава всекидневно и директни оперативни такива.

„ Ние всички, 99,90% от превозвачите в България в автобусния превоз нямаме планове и нямахме планове да подхващаме никакви протестни дейности “, заявява Васил Пиронков, ръководител на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Той е песимистичен, че за две седмици ще може да се стигне до погашение на средства към превозвачите.

Цената при постоянните автобусни линии мъчно би могла да бъде поправена, процедурата не е лесна, посочи Ивайло Константинов.Ако ще има такива поскъпвания, те ще бъдат позволени от възложителя и то с % на инфлацията, добави Васил Пиронков.

Според Константинов няма настройка измежду превозвачите за „ търсене на друга от тази цена, тъй като казусът не е цената, казусът е пътникопотокът, изключително в границите на последната година и половина “.

„ Българският жител в този тежък миг е задоволително обеднял. Ние би трябвало да издържим без да усилваме цените “, безапелационен е Пиронков. Той обаче добави, че има общини, които години наред не са променяли цената и там могат да се чакат промени за транспорти на къси дистанции.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР