Спортният министър на Швейцария Виола Амхерд изпрати нота до президента

...
Спортният министър на Швейцария Виола Амхерд изпрати нота до президента
Коментари Харесай

Швейцария поиска МОК да изключи всички руски и беларуски членове

Спортният министър на Швейцария Виола Амхерд изпрати нота до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах с гледище основаната в Лозана огранизация да замрази участието на всички публични лица от Русия и Беларус. Искането идва съвсем два месеца откакто самото олимпийско придвижване препопоръча на интернационалните спортни федерации да изключат от своите надпревари представителите на двете страни поради подкрепяната от Минск съветска инвазия в Украйна.

Въпреки това съветските членове на МОК Шамил Тарпишчев и Елена Исинбаева - определени надлежно през 1994 и 2016 година, към този момент остават незасегнати от глобите. Своите постове резервираха и двамата почетни членове от Русия - Виталий Смирнов и Александър Попов. Същото се отнася и за съветските и беларуските публични лица в другите комисии, които не престават да работят за олимпизма.

" Швейцария чака отговарящ сигнал от света на спорта. Време е МОК да предприеме идната стъпка " , написа в своето писмо Амхерд, представена от в. " Тагес Анцайгер ". Тя е един от седемте членове на Федералния съвет на Швейцария и оглавява министерството на защитата, гражданската отбрана и спорта.

В поддръжка на държавната позиция се изрече и представителят на олимпийската асоциация на Швейцария Александер Вефлер:

" Официалните лица от Русия и Беларус евентуално имат по-близки връзки с държавните управления на двете страни, в сравнение с спортистите им , които към този момент бяха огромно осъдени за интернационалните надпревари. Бихме желали да има еднообразно отношение към спортистите и формалните лица и те също да бъдат изключени от интернационалния състезателен живот. "

 

КОНТРАПУНКТ

От МОК обаче упорстват, че от тяхна страна е имало " мигновена реакция " след началото на войната. И изброяват своите дейности против експанзията на Москва: остро наказание на нарушаването на олимпийското помирение на 24 февруари; рекомендация за лишаване на всички спортни събития от Русия и Беларус и отнемане от олимпийския медал на съветския президент Владимир Путин, вицепремиера Дмитрий Чернишенко и зам.-шефа на администрацията в Кремъл Дмитрий Козак на 25 февруари; спомагателни рекомендации за изключване на съветски и беларуски спортисти и публични лица на 28 февруари; и посланието на Бах " Дайте късмет на мира " на 11 март.

" Тези решения бяха възприети и приложени от олимпийското придвижване и получиха поддръжката на голям брой държавни управления и обществени органи по целия свят - се споделя в изказване от Лозана. - Всички те оцениха обстоятелството, че МОК е приел ясни ограничения и наказания в границите на своята зона на отговорност. При приемането на тези решения комитетът прецизно следваше върховенството на закона и глобите, въведени от Швейцария дружно с други държавни управления на разнообразни лица или организации - не поради страната им на генезис, а поради поддръжката им към войната. "

От Международния олимпийски комитет прибавят, че членовете на придвижването значително имат самостоятелен темперамент:

" Според Олимпийската харта членовете на МОК не са представители на своите страни в границите на комитета. Дори в противен случай, те са определени като самостоятелни персони от МОК и по-късно са изпратени като посланици на олимпийското придвижване в спортните организации на своите страни. И във всеки случай тъкмо сега няма никакви проведени събития и срещи с присъединяване на съветски членове на МОК. "

В позицията си МОК още веднъж осъжда политиката на Кремъл както по отношение на личните си жители, по този начин и по отношение на своята прилежаща страна:

" Много хора бяха задържани в Русия единствено тъй като приканиха за мир. Въпреки това някои спортисти и публични лица събраха храброст да създадат същото. Човек може да си показа, че има още доста други, които биха желали да насочат апел за мир, само че се опасяват поради драконовите последствия. И мълчанието може да бъде обръщение единствено по себе си. МОК ще продължи да разкрива хора и организации, които са виновни за тази война в нарушаване на олимпийското помирение. В същото време МОК продължава да следи от близко обстановката и си резервира правото да приспособява ограниченията според от по-нататъшното развиване. "

В края от МОК напомнят, че са отпуснали $2 млн. на Украйна от своя фонд за взаимност и че сътрудничат с членове на олимпийската общественост за даване на финансова и логистична поддръжка за нападнатата страна.

 

Хронология по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР