София. Като влизаш в България от изток, минаваш през Аксаково,

...
София. Като влизаш в България от изток, минаваш през Аксаково,
Коментари Харесай

С подкрепата на ПП АБВ бе открит обновеният военен мемориал на гробището в село Лесново

София. Като влизаш в България от изток, минаваш през Аксаково, Тотлебен, стигаш до връх Столетов и от него виждаш парк „ Скобелев “. И на никое място няма връх Джон, и село Ричард и поради това сме велики като православни християни и славяни. Този монумент е ослепителен израз на националната ни памет, която ни е съхранявала в хилядолетието обратно, която ни дава самочувствието, че сме най-старата нация, нацията, която може да върви напред. Това съобщи ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков по време на откриването на актуализирания боен мемориал на гробището в село Лесново, където са положени тленните остатъци на 25 съветски и финландски бойци, изгубили живота си на територията на селото, оповестиха от пресцентъра на партията . Мемориалът е на 140 години, опустошен от времето и през днешния ден реконструиран по самодейност на кмета на селото Стоян Зарчов и Красимир Вакарелски, ръководител на Инициативния комитет, с поддръжката на Политическа партия АБВ. Официален посетител на събитието беше и съветският дипломат Н. Пр. Анатолий Макаров.
Румен Петков напомни, че за свободата на България починалите съветски воини са над 140 000. „ Това е цветът на съветската нация, която е останала тук за свободата на България. Заповядайте в Плевен в Скобелевия парк, с цел да видите десетките могили, на които няма имена – има 10 индивида от този полк, осем индивида от оня полк… За да се съберат повече от 400 паметника на територията на нашата страна в памет на един от най-големите човешки подвизи – Руско-турската Освободителна за България война “, сподели още ръководителят на АБВ.
Паметникът на починалите воини към момента не е приключен, точно тъй като те сега остават анонимни, сподели кметът на Лесново Стоян Зарчов. Той помоли посолството на Русия за подпомагане да бъдат предоставени имената на бойците, с цел да бъдат възобновени върху мемориала по този начин, както е било преди 140 години.
Руският дипломат Н. Пр. Анатолий Макаров съобщи, че възприятието да бъде на това място е особено за него. Той изрази признателност към българския народ за вниманието и грижата за мемориалите на Руско-турската война. „ България е измежду дребното страни, където съществува огромна признателност, съществува и грижа за паметниците, които бележат този исторически интервал. Затова споделям своето сърдечно благодаря. Желанието ми е тази памет да бъде предадена на младите генерации. Заради това на Вас, Пламена, като ръководител на АБВ-Младежи, разпореждам тази отговорност – да съхранявате историческата памет и да я предавате “.
Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази убеденост, че без значение от анонимността на починалите бойци в боевете за освобождението на България герои, тяхната памет е жива. Заячка илюстрира коментара си с творбата на Георги Константинов „ Балада за низшите чинове “:
Балада за низшите чинове
Те не знаеха френски. Не танцуваха полка.
Бяха слушали единствено тръбата на полка.
И не бяха облечени в празнични кители.
Даже чаша шампанско не бяха пробвали.
С преброени сухари в окопа закусваха
и със мокри шинели в офанзива се впускаха -
незнайни, безбройни, от Бога забравени,
те вървяха след свойте майори прославени,
с цел да свършат на подвига черната работа.
Те не търсеха славата. Искаха правдата.
И за тях не доближиха златните ордени.
А оловни патрони посрещаха гордо те.
И потъваха в ниви и шубраци къпинови -
към гибелта се издигаха низшите чинове.
И въпреки, че не бяха от графски семейства,
най-високи са техните приятелски могили.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР