На 23 май честваме паметта на свети Михаил, Синадски епископ.Свети

...
На 23 май честваме паметта на свети Михаил, Синадски епископ.Свети
Коментари Харесай

Ангелски имена черпят за празника на смел борец за православната вяра

На 23 май честваме паметта на свети Михаил, Синадски свещеник.

Свети Михаил живял през VIII-IХ век. Произхождал от знатно семейство от град Синада, област Фригия, Мала Азия. Усърдно изучавал свещените науки, а по-късно отишъл да продължи образованието си в Цариград. Там се срещнал с известния свещеник Теофилакт, след това Никомидийски свещеник.

Двамата се подвизавали няколко години в манастир край Черно море, учреден от патриарх Тарасий. Сам патриархът оценил добродетелния живот и високото им обучение, и ги ръкоположил за свещеници. По-късно Теофилакт бил определен за свещеник на Никомидия, а Михаил - за свещеник на Синада.

И в това свое служение Михаил се отличил с усърдна и самоотвержена работа. Бил самоуверен герой за православната религия, проповядвал, наставлявал и помагал на бедните, болните и слабите. Когато император Лъв Арменец оповестил гонение против феновете на светите икони, Михаил самоуверено се противопоставил на тези дейности на самодържеца. Заедно с Теофилакт Никомидийски и още няколко епископи отишли в двореца и изобличили императора разколник поради поддръжката му за иконоборството. Разяреният император заповядал да ги заточат в разнообразни елементи на страната.

Свети Михаил не престанал да изобличава еретиците, само че заплатил за това с заточение до края на живота си. Упокоил се надалеч от своето паство в 818 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР