Днес Общото събрание на ООН ще гласува резолюция, с която

...
Днес Общото събрание на ООН ще гласува резолюция, с която
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН гласува Резолюцията за Сребреница

Днес Общото заседание на Организация на обединените нации ще гласоподава резолюция, с която 11 юли се афишира за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница и се осъжда отричането на геноцида и възхваляването на военнопрестъпници.

Проекторезолюцията за Международния ден на паметта и възпоменанието за геноцида в Сребреница е включена в дневния ред на 82-рото пленарно съвещание по точка „ Култура на мира “.

Резолюцията беше препоръчана от Германия и Руанда и подкрепена от 38 страни, измежду които е и България.

В допълнение към вносителите Германия и Руанда, съинициатори на резолюцията са: Албания, Андора, Австралия, Австрия, Бангладеш, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Чили, Дания, Естония, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Ирландия, Исландия, Италия, Йордания, Канада, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малайзия, Маршалови острови, Микронезия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша, Съединени американски щати, Северна Македония, Словения, Швеция, Турция, Англия и Вануату.

Проекторезолюцията напомня решенията на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в Хага и на Международния съд, които дефинират закононарушението в Сребреница като геноцид.

БГНЕС напомня, че през юли 1995 година в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от военачалник Ратко Младич и Радован Караджич, избиха единствено за няколко дни над 9000 души. До през днешния ден са открити телата на над 8000 от тях. Те са заровени в местността Поточари край Сребреница./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР