Снимки от началото на похода По време на церемонията беше запален

...
Снимки от началото на похода
По време на церемонията беше запален
Коментари Харесай

Рекорден брой походници поеха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица

Снимки от началото на похода

По време на церемонията беше разпален и безконечният огън, който ще гори до края на Ботевите дни тази година. Водосвет за здраве отслужиха свещеници от Врачанска епархия. Сред формалните лица бяха кметът Калин Каменов, регионалният шеф Надя Донкинска, подполк. Симеон Гаджев, пълководец на 10-и механизиран батальон и други, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция във Враца.

Тази година в 120-километровия преход от Козлодуй до Околчица предварително записаните възпитаници бяха 1420, като към тях обичайно се причисляват и още запалянковци, в това число по-възрастни.  Точният брой ще стане явен довечера, след техническата конференция на похода, в Ботевия парк в Козлодуй, от където на следващия ден заран ще потегли колоната с походниците.

Снимка: Мая Ценова за БТА

Още преди да е явен броят на участниците обаче областният шеф на Враца Надя Донкинска  заяви, че той е рекорден - към 1800. Тя им пожела " на добър път ". 

" Прогресивно се усилват искащите да вземат участие. Всички идват с огромен възторг. Тази година има и доста нови групи ", съобщи пред комендантът на похода Евгени Филипов.

По маршрута е положена нова лентова маркировка. Старите табели са ремонтирани и са добавени още 50 нови, с цел да е по-безопасен преходът на хората, решили да отдадат респект към делото на Ботев и неговата чета.

Снимка: Мая Ценова за БТА

В приветствието си кметът на Враца благодари на момчетата и девойките, строили се на площада за това, че са част от едно най-емоционалните и патриотични събития в нашата страна - похода по стъпките на Ботевата чета.

" Искрено се надявам Ботевият поход за вас да не е екскурзия, а да бъде в действителност сърцато, прочувствено и темпераментно преживяване, което да ви накара да усетите страстта, атмосферата и желанието, което е водело Ботев и неговите четници към саможертвата, посредством, на която е обещано началото на нашата независимост ", каза още Калин Каменов.

Снимка: Мая Ценова за БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР