Шведският министър-председател Улф Кристершон днес се очаква да се срещне

...
Шведският министър-председател Улф Кристершон днес се очаква да се срещне
Коментари Харесай

Шведският министър-председател е на посещение в Анкара

Шведският министър-председател Улф Кристершон през днешния ден се чака да се срещне в Анкара с президента на Турция Реджеп Ердоган, заяви Ройтерс.

Планира се по време на формалното посещаване на Кристершон в турската столица той да разиска с турския водач двустранните връзки, кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, връзките сред Турция и Европейски Съюз, както и настоящи районни и интернационалните въпроси, оповестиха от Дирекцията по връзките на турското президентство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Швеция към този момент не се застъпва за безусловна поддръжка за кюрдските милиции в Сирия

Посещението на шведския министър председател в Анкара " би трябвало да се преглежда като историческа опция " за участието на страната в НАТО, съобщи шефът по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун.

Турция ще " оцени " кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, като прегледа дали са подхванати съответни стъпки в границите на меморандума, подписан в Мадрид ", сподели Фахреттин Алтун в изявление за шведския всекидневник " Афтонбладет ", осведоми Анадолската организация.

Това, че новото шведско държавно управление съобщи, че ще съблюдава подписания меморандум, е " позитивно развиване ", означи Алтун.

Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единомислещата поддръжка на всички сегашни членове на НАТО, в това число Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, в случай че Финландия и Швеция не изпълнят нейните претенции.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат отстранени пречките пред присъединението на двете страни към НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР