ЕС реши да започне да изплаща първата част от средствата

...
ЕС реши да започне да изплаща първата част от средствата
Коментари Харесай

ЕС купува оръжия за Украйна с първите 1,4 млрд. евро от лихвите по замразените руски активи

ЕС реши да стартира да изплаща първата част от средствата на стойност 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда долара), получени от замразени съветски активи, с цел да подкрепи въоръжаването на Украйна, заобикаляйки ветото от страна на Унгария.

Парите са част от към три милиарда евро годишно под формата на лихви от замразени средства на съветската централна банка, които страните от Европейски Съюз се споразумяха да употребяват за поддръжка към Киев при започване на май.

Оттогава останалите 26 страни членки на Европейски Съюз търсеха юридически път за отблокиране на средствата, без да е належащо утвърждение от Унгария.

Министрите на външните работи, които се срещнаха в Люксембург, подписаха проекта за започване на потреблението на средствата, генерирани от към 200 милиарда евро, замразени в Европейски Съюз, откакто Русия стартира нашествието си през 2022 година

" Неочакваните облаги, идващи от замразените в Европа съветски активи, а не самите активи, ще бъдат употребявани по най-бързия вероятен метод в интерес на Украйна ", съобщи висшият представител по външните работи на Съюза Жозеп Борел, представен от Агенция Франс Прес.

1,4 милиарда евро ще бъдат разполагаем през идващия месец, а още един милиард - до края на годината. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР