Сериозен ръст на земеделското кредитиране се очаква през последното тримесечие

...
Сериозен ръст на земеделското кредитиране се очаква през последното тримесечие
Коментари Харесай

Агрион Финанс очаква ръст на кредитирането в края на годината

Сериозен растеж на земеделското кредитиране се чака през последното тримесечие на 2018 година Това оповестиха от профилираната компания „ Агрион Финанс “, която регистрира тройно нарастване на настояванията за финансиране през септември по отношение на месец по-рано. Основната причина, съгласно специалисти, са проливните дъждове и локалните градушки през лятото, които утежниха качеството на селскостопанската продукция, а добивите на съвсем всички култури спаднаха фрапантно.

Това изправя фермерите пред съществени провокации, защото по-голямата част от продукцията не е застрахована. Голяма част от земеделците, които се нуждаят от заем, не съумяват да покрият високите условия на банките. Те не разполагат с спомагателни активи за самоучастие, нямат изискуемата дълга кредитна история или не получават задоволително дотации, с цел да съфинансират активността си. За това те избират услугите на различните кредитни институции, където условията са облекчени, а периодите са доста съкратени.

За да отговори на засиленото търсене и неналичието на съответно финансиране на фермерите, „ Агрион Финанс “ създаде профилирани аграрни финансови артикули, които да дават отговор на потребностите на агробизнеса. Компанията предлага общоприети ипотечни заеми, заеми за оборотни средства и лизинг на земя. Специализираният заем за оборотни средства е с гратисен интервал от 12 месеца, като обезпечението е земеделска земя. Осигуреното финансиране е до 80% от размера на пазарната оценка на земеделската земя. Не се събират такси за кандидатстване и разглеждане на документи, не се изискват спомагателни застраховки в интерес на кредитодателя, няма и условие за поръчители или съдлъжници. Компанията няма ограничавания за бранша, в който работи земеделският производител.

Подобни са изискванията и на универсалния ипотечен заем, където минималният размер на заема е 10 хиляди лева а срокът за погасяване е до 15 години. Погасителният проект се изготвя по отношение на характерните потребности на земеделския производител. За записаните аграрни производители и юридическите лица не се изисква кредитна история на кредитополучателя и обстоен бизнес проект, каквито са наложителните условия на другите кредитни институции. Информация за цялостните условия на заемите на „ Агрион Финанс “ може да бъде открита на уеб страницата на компанията на адрес https://www.agrion.bg/bg/finance/.

Все по- постоянно земеделските производители се възползват от опцията да закупят земя при изискванията на финансов лизинг. От „ Агрион Финанс “ също регистрират нараснал интерес към услугата. Компанията е единствената на пазара, която предлага до 100% финансиране на договорката при лизинг на земеделска земя. Оценката за парцела се прави от специалистите на „ Агрион “ и е безусловно безвъзмездна за земеделските производители. Ако тя съответствува с цената на имота, фермерът не дължи първична вноска, а непосредствено стартира да погасява лизингови вноски. Така на процедура земеделецът може да стартира да си заплаща лизинговите вноски, без да влага лични средства като самоучастие.

„ Целта ни е оптимално да облекчим дребните и междинни производители и притежателите на земя, които постоянно са лишени от финансиране “, споделиха от „ Агрион Финанс “. Улесненият достъп до кредитиране разрешава на земеделските стопани да бъдат доста по- гъвкави и конкурентноспособни на пазара.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР