САЩ и Великобритания ги забраняват, експерти казват, че са опасни.

...
САЩ и Великобритания ги забраняват, експерти казват, че са опасни.
Коментари Харесай

Милиони китайски очи са втренчени в държавни обекти в Европа. Има ги и в България

САЩ и Англия ги не разрешават, специалисти споделят, че са рискови. Но страни от Европа - измежду тях и членки на Европейски Съюз и НАТО като България и Румъния, следят основни свои обекти с рисковите камери китайско произвеждане. Такива " очи " има даже във военни бази. Ето къде ги откри Свободна Европа.

И Съединени американски щати, и Англия, и европейски институции предизвестяват, че внедряването на китайски технологии може да е рисково за националната сигурност. Но в 9 страни от Централна и Източна Европа работят милиони китайски камери за наблюдаване, купени през последните 5 години. Често те са инсталирани даже в стратегически обекти.

Някои от страните са в Европейския съюз ( Европейски Съюз ) и НАТО , други не, само че всички те не са се съобразили с предизвестията, че устройствата са уязвими във връзка с сигурността, сподели инспекция на Свободна Европа (RFE/RL).

Според информацията, която Свободна Европа събра, Dahua и Hikvision - две отчасти държавни китайски компании измежду водещите международни снабдители на системи за наблюдаване - преобладават в България, Румъния, Унгария , които са в Европейски Съюз и НАТО, и в Украйна, Сърбия, Молдова, Босна и Херцеговина, Косово и Грузия .

Това се случва макар предизвестията, че фирмите могат да достъпват данните от системите за наблюдаване и да ги предават на китайската страна.
Сигурността е обвързвана с обмисляне на хипотетични закани и държавните управления би трябвало да се концентрират върху това.
" Най-голямата разлика сред тях [китайските фирми] и другите е, че останалите нямат толкоз просторен и сериозен азбучник от уязвимости ", споделя пред Свободна Европа Конор Хийли , шеф в IPVM, основана в Съединени американски щати корпорация за изследвания в региона на наблюдението.

" По принцип сигурността е обвързвана с обмисляне на хипотетични закани и държавните управления и институциите за национална сигурност би трябвало да се концентрират върху това. "

Въпреки засилващия се надзор в западните столици против несъразмерното потребление на китайски технологии в сериозната инфраструктура, камери Dahua и Hikvision се употребяват даже за наблюдаване във военни бази - в Румъния, от специфични полицейски ръководства - в Унгария, от институции и в градския превоз в столицата на България. Това съгласно специалистите излага на риск тези обекти от хакерски офанзиви и пробив в сигурността.

, Англия и не разрешиха потреблението на съоръжение от китайските компании. Но в Европейски Съюз такава възбрана не съществува. На фона на знаковото на китайския водач Си Дзинпин, множеството кавги за на континента и следствията на Европейски Съюз против китайски търговски практики, разпространяването на продуктите на фирмите в Европа обрисува още една евентуална точка на напрежение.

" Видяхме по какъв начин диалогът се разви тук-там като Съединени американски щати и това докара до възбрана, само че към момента не е ясно кой път ще следват европейските страни ", добави Хийли.

Къде какво " следят " китайските камери в Европа? Ето какво сподели инспекцията.
България
Най-голямата известна социална поръчка за съоръжение за наблюдаване в България се концентрира към контракт от 2018 година на управляващите в София с консорциум от компании за закупуване на камери Hikvision и обвързваните с тях технологии. Цената на оборудването е 5,8 млн. лв., като задачата е да се конфигурират общо 4300 камери в рейсове, трамваи и тролейбуси на градския превоз в столицата.

Работата по системата за видеонабл
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР