Коалиция Синя България внесе в прокуратурата сигнал срещу ЦИК, за

...
Коалиция Синя България внесе в прокуратурата сигнал срещу ЦИК, за
Коментари Харесай

Синя България внесе сигнал срещу ЦИК в прокуратурата

Коалиция Синя България внесе в прокуратурата сигнал против ЦИК, за несъблюдение на влезнало в законна мощ решение на Върховния административен съд. С отхвърли си да извърши решението на Върховен административен съд като записва в листата на Синя България за претенденти за членове на Европейския парламент от Република България под номер 3 Христо Атанасов Костов, ЦИК освен погазва българското законодателство, само че и жестоко нарушение на конституционното право на български жител да се кандидатира и да бъде избиран.

Вижте цялостния текст на сигнала:

До:
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С И Г Н А Л

От:
адв. ВАСИЛ ТАНКОВ от САК - София, повереник на коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ, записана за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 година с Решение № 3141-ЕП/НС от 23.04.2024 година на ЦИК, представлявана от ПЕТЪР СТЕФАНОВ МОСКОВ

правосъден адрес:
гр. София, ул. „ Дамян Груев ” № 5, ет.1, тел. 0896 77 59 53, електронен адрес: [email protected];

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

По мотив на Решение № 3241-ЕП от 7 май 2024 година на Централната изборна комисия в частта, с което Комисията отхвърля регистрацията на Христо Атанасов Костов с ЕГН 7902110960 като претендент под № 3 от кандидатската листа на коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ за член на Европейския парламент от Република България, в качеството си на прокурист на Коалицията подадох тъжба до Върховния административен съд против незаконосъобразния отвод на ЦИК.

По нашата тъжба във Върховен административен съд беше формирано адм.д.№ 4863/24 година Делото беше прегледано в намерено правосъдно съвещание на 13.05.2024 година

В деня след съвещанието беше постановено Решение № 5854/14.05.2024 година, с което решаващият състав на Върховен административен съд анулира Решение № 3241-ЕП от 7 май 2024 година на ЦИК в обжалваната му част и връща преписката за изговаряне по предлагането за регистрация на Христо Атанасов Костов като претендент под № 3 от кандидатската листа на коалиция СИНЯ БЪЛГАРИЯ за член на Европейския парламент от Република България, като според претекстовете на правосъдното решение във връзка с претендента са налице всички законоустановени предпоставки за регистрацията му.

Съгласно член 58, алинея 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са дефинитивни и влизат в действие неотложно.
С оглед продължаващото безучастие на ЦИК, след постановяването на цитираното правосъдно решение, на 18.05.2024 година подадох по е-поща заявление, с което им обръщам внимание, че решението на съда е влезнало в законна мощ и следва да бъде изпълнено от тях. На извършеното по-късно същия ден съвещание, заявката ни беше докладвано единствено „ за сведение “, като не последва никакво действително деяние по осъществяване на правосъдното решение.

До актуалният миг от ЦИК към момента отхвърлят да изпълнят влязлото в действие правосъдно решение.

В съответния случай с бездействието си длъжностните лица от състава на Централната изборна комисия освен, че в действителност нарушават закона, осуетявайки осъществяването на влязлото в законна мощ правосъдно решение (което безучастие от справедлива страна разкрива признаците на действието, чийто в действителност състав е разказан в член 296, алинея 1 НК), само че и всъщност отказвайки, изцяло незаконосъобразно да записват претендент, за който съдът съответно е установил, че дава отговор на условията за регистрация, жестоко демонстрират конституционно закрепените му изборни права да взе участие в плануваните за 09.06.2024 година избори (което разкрива признаците на действието, чийто в действителност състав е разказан в член 167, алинея 5, вр. ал 1 НК)

С оглед на изложеното Моля, откакто се запознаете с обстоятелствата и в случай че прецените, че е налице, осъществено закононарушение да образувате наказателно произвеждане.

Прилагам: Решение № 3241-ЕП от 7 май 2024 година на ЦИК, Решение № 5854/14.05.2024 година постановено по адм.д.№ 4863/24 година по разказа на Върховен административен съд, IV отд, имейл и заявление до ЦИК от 18.05.2024 г.;

гр. София С почитание:
23.05.2024 година /адв. Васил Танков/

 2024-06-09_Izbori.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР