В Деня на независимостта на Грузия, 26 май, президентката Саломе

...
В Деня на независимостта на Грузия, 26 май, президентката Саломе
Коментари Харесай

Призракът на Русия. Президентката на Грузия призова за сближаване с ЕС и САЩ

В Деня на независимостта на Грузия , 26 май, президентката Саломе Зурабишвили прикани за по-тесни връзки на страната с Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати (САЩ).

Новината идва на фона на да бъде отдръпнат от грузинския парламент закон за " задграничните сътрудници " като недемократичен. Приемането му провокира продължителни, които Зурабишвили поддържа.

" Днес, когато призракът на Русия стои пред нас, партньорството и доближаването с Европа и Америка е същинският метод да запазим нашата самостоятелност, мир и мощ ", сподели тя, като цитира желанието на голямото болшинство от жителите да се причислят към Европейски Съюз.

" От основаването на Европейския съюз до момента той не е започвал война. Истинската страна на войната е една и съща, която виждаме през днешния ден в нашите окупирани територии - Руският империализъм ", добави тя.

Русия държи хиляди военни в Южна Осетия и Абхазия - два разколнически грузински района, които Москва призна за самостоятелни страни след петдневна война с Грузия през 2008 година

През декември Европейски Съюз даде на Грузия статут на претендент за участие и имаше известна вяра, че блокът ще се съгласи на идващия стадий от договарянията за присъединение още тази година.

Лидерите на Европейски Съюз обаче споделиха, че очакванията на Грузия за присъединение към блока ще бъдат попарени, в случай че държавното управление, ръководено от партията " Грузинска фантазия " , одобри така наречен " съветски закон ".

Спорното законодателство изисква от организациите на гражданското общество и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от задгранични източници, да оповестяват този факт на локалните управляващи. Те ще бъдат подлагани на контрол, който може да включва наказания за към момента неопределени престъпни закононарушения.

Много критици настояват, че законът е сходен на този, употребен от Кремъл за битка с самостоятелните гласове в Русия.
 Грузинците честват Деня на независимостта в Тбилиси, 26 май 2024 година
Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе и други водачи на " Грузинска фантазия " се възмутиха от мненията на Съединени американски щати и Европейски Съюз за законодателството, публично наречено Закон за бистрота на задграничното въздействие. По думите им то е от значително значение за поддържане на прозрачността в гражданските и политическите каузи.

В речта си на церемонията по случай Деня на независимостта Кобахидзе отвърна на Зурабишвили и нейните забележки за противоречивия законопроект.

" Именно единството и рационалните стъпки на народа и определеното от него държавно управление ни дадоха опция да поддържаме мира в страната през последните две години макар екзистенциалните закани и многочислените изменничества, в това число измяната на президента на Грузия ", сподели той.

Наскоро Венецианската комисия към Съвета на Европа и Съединени американски щати приканиха държавното управление на Грузия да анулира противоречивия закон. В подмяна Съединените щати ще дават на Грузия повече икономическа помощ, ще понижат комерсиалните бариери и ще дават по-голям достъп до американски визи. В противоположен случай Съединени американски щати ще наложат наказания на грузински чиновници, виновни за законодателството.

В неделя парламентарната асамблея на НАТО написа в изказване, че алиансът " остава твърдо зает със суверенитета, териториалната целокупност, демокрацията и устрема на Грузия да се причисли към НАТО ". Той добави, че " законът за така наречен бистрота на задграничното въздействие е стъпка обратно за демокрацията в Грузия и опонира на стремежите и полезностите на страната в НАТО и Европейски Съюз ".

Зурабишвили наложи несъгласие на законопроекта, само че " Грузинска фантазия " има задоволително места в Народното събрание, с цел да го анулира. Обсъжданията за отменяне на ветото стартират в понеделник, а гласуването евентуално ще се състои във вторник.

Приемането на закона докара до всеобщи улични демонстрации в Тбилиси и на други места в страната. Организаторите приканиха за нови митинги в понеделник, преди гласуването на анулацията на президентското несъгласие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР