Руските сили продължиха в събота засилената си офанзива в Харков

...
Руските сили продължиха в събота засилената си офанзива в Харков
Коментари Харесай

Чист тероризъм. Русия удари хипермаркет при атаки в Харков и околните села

Руските сили продължиха в събота засилената си атака в Харков и Североизточна Украйна.

При офанзивата снаряд е поразил хипермаркет за строителни материали във втория по величина град в Украйна. Жертвите са минимум единайсет, а десетки хора са затиснати. Околните села оповестяват за вреди и ранени под градушка от дрон и ракети.
 Пушек се издига над интонации хипермаркет
Новината идва, откакто в петък украинският президент Володимир Зеленски сподели, че украинските сили са си върнали някои територии в района. Западни и украински военни специалисти настояват, че съветската атака в Харковска област цели да разтегли украинските сили до краен лимит по целия фронт и да се придвижи до артилерийския обхват на Харков.

Кметът на Харков Игор Терехов сподели, че снарядът наподобява е поразил голяма комерсиална повърхност в жилищна зона, като е оставил " огромен брой " безследно изчезнали и ранени. В обява в Телеграм той написа, че по предварителна информация гърмежът е " избухнал в строителен хипермаркет ".

" Вече е известно, че двама [работници] са починали. Имаме огромен брой изчезнали хора. Много хора са ранени... Това е чист тероризъм ", сподели той. По публични данни минимум 40 души са ранени, а 16 са изчезнали.

Кореспонденти на Украинската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL) снимаха по какъв начин първите спасители се втурват към мястото на случая, до момента в който от хипермаркета се издига гъст пушек. Виждаха се хора, които бягаха от мястото на случая, като най-малко един от тях очевидно страдаше от пострадвания.

Жена, показала се като Любов, споделя пред организация Агенция Франс Прес, че е работила като чистачка в хипермаркета, когато е станала мощната детонация.

" Случи се внезапно ", сподели тя. " В началото не разбрахме. Всичко потъмня и всичко стартира да пада върху главите ни ".
 Пожарникари гасят огъня в интонации хипермаркет
Зеленски сподели, че десетки хора може да са били в магазина, когато са паднали снарядите. " Към момента знаем, че в хипермаркета може да са били повече от 200 души ", написа той в Телеграм.

" Този удар по Харков е следващата демонстрация на съветското безумство ", сподели Зеленски.

Подробностите не могат да бъдат тествани незабавно по самостоятелен път.

Руската държавна осведомителна организация ТАСС цитира източник от службите за сигурност, който твърди, без да дава доказателства, че навътре в хипермаркета е имало " боен склад и команден пункт ". Русия отхвърля да нанася удари по цивилен региони, макар необятно публикуваните доказателства за такива дейности.

Олег Синехубов , губернатор на Харковска област, сподели, че минимум петима души са ранени в село Купянск-Вузловий и че автомобил на незабавна помощ е бил развален при съветски ракетен удар. Два дни по-рано той сподели, че минимум седем души са починали в Харков при вълна от съветски удари, които Зеленски назова " извънредно жестоки ".
 Пожарникари работят на мястото на търговски център, ударен от съветски въздушен удар, на фона на съветското нахлуване против Украйна, в Харков, Украйна, 25 май 2024 година
Зеленски и други украински публични лица приканват западните съдружници да усилят доставките на оръжия за противовъздушна защита и друго въоръжение, с цел да защитят североизточната част на страната.

В Русия губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков сподели, че украински ракети са умъртвили трима души в жилищните квартали на две села в региона.

Киев не разяснява известията, само че упорства, че не нападна цивилни региони. През последните месеци няколко склада за гориво и военни обекти на територията на Русия бяха изумени от ракети, постоянно в Белгородската област наоколо до границата.

В изявление, оповестено в петък в The Economist, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че на Украйна би трябвало да бъде позволено да употребява оръжия, доставени от Запада, за удари против военни цели в Русия.

Междувременно украинските медии оповестиха, че минимум 28 украински командири са изправени пред наказателна инспекция поради хипотетични военни провали на фона на засилените офанзивни интервенции на Русия край Харков. Съобщава се, че инспекциите се организират от Държавното бюро за следствие на Украйна и се концентрират върху обвинявания в некадърност да провеждат вярно защитата по границата с Русия.

Украинските сили са подложени на голям напън, откогато Русия в Харковска област на 10 май, обстрелвайки погранични селища и пробвайки се да превземе Вовчанск , дребен град единствено на 5 км от съветската граница.

По време на офанзивата бяха евакуирани хиляди цивилни жители, а украинските войски бяха принудени да се отдръпват на фона на тежки загуби към по-добре предпазените линии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР