На Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна

...
На Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна
Коментари Харесай

Столтенберг и Парламентарната асамблея на НАТО поискаха Украйна да може да удря по военни цели в Русия

На Украйна да се разреши да употребява изпратената ѝ военна помощ за удари по законни военни цели на съветска територия. Това одобри в декларация Парламентарната асамблея на НАТО на съвещанието си в София в понеделник.

Страните членки на НАТО да засилят помощта си Украйна , повече страни да разрешат на Украйна да стреля по военни цели в Русия и алиансът да усили ролята си в координирането и планирането на военната помощ. За това прикани от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Парламентарната асамблея на алианса.

България е хазаин на пролетна ѝ сесия, която. Тя се организира на фона на продължаващата, както и малко повече от месец преди идната среща на алианса във Вашингтон.

В речта си при откриването на третия ден от Парламентарната асамблея Столтенберг изброи трите съществени тематики, които ще бъдат обсъждани през юли във Вашингтон. По думите му това ще бъдат потребността от въздържане и вложенията в нови военни качества на съдружниците, войната в Украйна и световните партньорства, изключително в Азиатско-тихоокеанския район.
Възпирането
" Основната цел на НАТО е да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът ", сподели в понеделник в София Столтенберг.

Той уточни, че по тази причина тактиката на НАТО остава възпирането. В тази връзка е належащо съдружниците да влагат в нови сили и нови военни качества и да поддържат уговорката си 2% от техния Брутният вътрешен продукт да са за отбранa.

" Поне две трети от съдружниците ще изразходват 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се усъвършенстват ", сподели Столтенберг.

По-рано през февруари тогавашният боен министър Тодор Тагарев сподели, че, които през 2024 година реализират задачата за разноски за защита, равни на 2% от Брутният вътрешен продукт.
По-предвидима помощ за Украйна
Втората съществена тематика, която Столтенберг открои, беше поддръжката за Украйна.

По думите му невиждано огромната военна помощ на съдружниците в НАТО за Киев е помогнала на страната да освободи 50% от териториите си, окупирани от Русия при започване на войната. Но забавянията в обещаната помощ са имали отрицателни последици за бойните дейности сега, добави Столтенберг.

Думите му идват на фона на Володимир Зеленски за спомагателна помощ. По-рано както Съединени американски щати, по този начин и страните от Европейски Съюз забавиха помощта си за нападнатата страна. Европейски съдружници, които към момента не са доставили тези количества.

Столтенберг добави и че НАТО би трябвало да усили ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансова рамка за подкрепяне на Киев.

По думите му решението дали ще разрешат на Украйна да употребява оръжия за удари по военни цели на съветска територия е на обособените съдружници, които дават военна помощ на Киев, а не на НАТО.

" Дойде време да обмислим дали да вдигнем някои от рестриктивните мерки върху потреблението на предоставяните оръжия ", сподели Столтенберг.

" Ако Украйна не може да атакува военни цели на съветска територия, тя не може да се пази, тъй като е нападана с ракети и артилерия ", добави той.
Китай, Иран, Северна Корея
Третата съществени тематика на идната среща на алианса във Вашингтон ще бъдат партньорствата на НАТО в международен проект. По думите на Столтенберг необикновен фокус ще има върху Азиатско-тихоокеанския район.

Причината е поддръжката за Русия на страни като Китай , Иран и Северна Корея .

" Трябва да помните кой в действителност поддържа войната на Русия в Украйна. Най-важните снабдители и подкрепящи войната на Русия са страните в Азия ", сподели генералният секретар на НАТО.

Той добави, че Китай е основен снабдител на микропроцесори и други сходни технологии за Москва, с които тя строи своите военни кораби и самолети. Иран пък я доставя с дронове, а Северна Корея - с муниции.
" Ние сме идващите в листата на Путин "
Президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба също приказва в понеделник в София, като сподели, че Украйна ще бъде по-слаба, " в случай че продължаваме да я поддържаме с половинчати ограничения ".

" Въздушната защита на Украйна би трябвало да бъде главен приоритет, би трябвало да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е предпазено ", сподели той.

По думите му " ние сме идващите в листата на Путин, в случай че Русия завоюва войната ".

" Вижте по какъв начин Русия поглежда и към нашите страни, по какъв начин атакува нашите демокрации - не с танкове, само че все пак всеки ден ние сме изложени пред необятни акции за дезинформация, политическа корупция, десетки хиляди хакерски атаки, целенасочени убийства, дейности на бойкот, терористични дейности, палежи, детонации и всичко това се случва на територията на НАТО ", сподели Шчерба.

Той прикани за ускорение на " реакцията на тези неприемливи провокации на Путин, които са ориентирани към границите на НАТО ".

По-късно в понеделник Столтенберг организира среща със служебния министър председател Димитър Главчев. Това се случва преди срещата на върха на алианса във Вашингтон. Тя ще се организира сред 9 и 11 юли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР