Светият синод избра Знеполския епископ Арсений за митрополит на Сливенската

...
Светият синод избра Знеполския епископ Арсений за митрополит на Сливенската
Коментари Харесай

Епископ Арсений, близък на Пловдивския митрополит Николай, оглави Сливенската епархия

Светият синод избра Знеполския свещеник Арсений за митрополит на Сливенската епархия, заяви Българска телеграфна агенция в неделя.

Новината пристигна, откакто през февруари синодът предходната процедура за избор след гибелта на Йоаникий. Тогава на двете гласувания бяха определени двама други претенденти. След това 9 от 12-те митрополити одобриха нова разпоредба за избор на митрополити, съгласно която миряните не вземат участие в избора.

Стигна се до два - този на миряни и духовници от Сливенската епархия и контрапротест на проведени рейсове с хора, главно представители на Пловдивската епархия. На 13 март синодът удостовери касирането, само че се отхвърли от смяната в разпоредбите за избор.

Новият Сливенски митрополит е непосредствен до Пловдивския митрополит Николай . Той беше определен със седем гласа против пет за Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод.

Арсений приема монашеско пострижение с това името от митрополит Николай през 2007 година От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. Година по-късно е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година - за ръководител на митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив. През 2014 година е наименуван за Знеполски свещеник, а скоро по-късно става викарий на Пловдивския митрополит.

В словото си в неделя Арсений назова Николай собствен нравствен татко. " Нямам задоволително думи, с цел да изразя всичко, което направихте за мен. Разчитам на Вас, на Вашата поддръжка, на Вашите мъдри препоръки и молебствия ", сподели той.

Изборът на сливенски митрополит е значим, защото той ще взе участие в избора на тримата претенденти, от които в края на юни ще бъде определен нов патриарх. Самият митрополит няма право да бъде претендент, защото за задачата би трябвало да е оглавявал епархия най-малко пет години.

отбелязва, че Сливенската епархия е една от най-старите и богатите в България. Тя разполага със стотици църкви, храмове и други парцели, чийто брой не е явен, защото няма обществени данни за парцелите на Българската православна черква (БПЦ).

Пловдивският митрополит Неофит се смяташе за главен кандидат да наследи патриарх Неофит, който през март. Скоро по-късно обаче Николай сподели, че няма да се кандидатира. Той е един от най авторитетните митрополити. Николай постоянно попада във фокуса на публичното внимание със свои спорни изявления. През 2008 година той жигосах европейската интеграция на България и анатемоса съжителството без брак. Няколко пъти се е появявал на обществени събития със скъпи часовници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР