Министерството на външните работи (МВнР) осъди руските провокации в Балтийско

...
Министерството на външните работи (МВнР) осъди руските провокации в Балтийско
Коментари Харесай

България и ЕС критикуват руска провокация до Естония. Какво се случи в Балтийско море

Министерството на външните работи (МВнР) осъди съветските провокации в Балтийско море и по границата с Естония .

Това стана дни откакто Талин заяви, че съветски граничари са премахнали навигационни шамандури от естонската страна на река Нарва, която разделя двете страни. По-рано през седмицата стана ясно също, че Русия на морските си граници с Литва и Финландия .

" Непрекъснатото неуважение и нарушение на интернационалното право от страна на Русия съставлява опасност за сигурността на Европа и обособените съдружници. България осъжда безотговорното държание на Русия в Балтийско море и река Нарва ", написаха в събота от Министерство на външните работи в Х.

В събота Европейският съюз (ЕС) също дефинира съветските дейности по границата с Естония като " неприемливи " и изиска пояснения от Русия.
Какво се случи в река Нарва
В четвъртък Естония заяви, че към 24 от общо 50 шамандури, сложени неотдавна в река Нарва за обозначаване на плавателни направления, са били отстранени. Талин добави, че ще изиска пояснения от Москва, както и да ѝ бъде върнато оборудването.

Естония споделя, че Москва е почнала да оспорва местоположението на плаващите фарове едвам след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година
 Министър-председателката на Естония Кая Калас
Река Нарва тече от едноименното езеро сред Русия и Естония до Финския залив в Балтийско море.

Властите в Естония споделят, че естествени промени в руслото на реката постановат маршрутите за мореплаване да бъдат подновявани годишно.

" Ще се отнесем към случая по здравомислещ и уравновесен метод и ще взаимодействаме със съдружниците си, в случай че това е належащо ", сподели естонската премиерка Кая Калас . " Ставаме очевидци на по-широкообхватен модел на съветски действия, опитващи се да всеят безпокойствие ".
Какво сподели Европейски Съюз
В петък ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел сподели, представен от Франс прес, че сходни дейности от страна на Русия са " неприемливи " и че Европейски Съюз чака пояснения от Москва, както и незабавното им наново слагане.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази страдание за възходящия брой съветски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва. " Русия усили броя на провокациите си ", написа той. " Пълна взаимност пред тези неприемливи нападателни дейности ".

" Следим от близко обстановката, дружно с нашите съдружници, които работят умерено и невъзмутимо ", добави френският посланик.
Какво сподели Русия
Русия не е коментирала информацията за шамандурите. Говорителката на съветското външното министерство на Русия Мария Захарова сподели в четвъртък, че границата на Русия в Балтийско море би трябвало да дава отговор на интернационалните закони и че работата на Министерството на защитата по изясняване на границата е от техническо естество.
Руския проект за Балтийско море
За случилото се по границата на Естония беше обявено ден откакто стана ясно, че Русия приготвя едностранна смяна на морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море.

Според Кремъл измененията се постановат, защото актуалните граници, открити от Съюз на съветските социалистически републики от 1985 година, " не дават отговор изцяло на настоящето географско състояние " и са били избрани " съгласно дребномащабни морски навигационни карти " от средата на 20-и век.

Финландия споделя, че Москва към момента не се е свързала с Хелзинки, с цел да обсъдят границите. Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис дефинира проектите на Русия като " хибридна интервенция, този път целяща да всее боязън, неустановеност и подозрения по отношение на [руските] планове в Балтийско море ".

Промяната е разказана в план на разпореждане, който беше оповестен на съветския държавен портал за правна информация и представен от. Няколко часа след първите изявления за това в медиите планът беше свален от уеб страницата.

Руските провокации по границите в Балтийско море идват на фона на продължаващата над 2 години, която накара Швеция и Финландия да премислят военните и външнополитическите си тактики, като и двете страни. Така Алиансът има преобладаваща мощ в района.

Наскоро Минск заяви, че Москва е разположила десетки в Беларус. В момента Русия организира учения на наоколо до украинската граница.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР