ДПС тръгна на избори със заявка да е заедно с

...
ДПС тръгна на избори със заявка да е заедно с
Коментари Харесай

Тихият отличник. Какво иска Пеевски от тези избори

ДПС потегли на избори със поръчка да е " дружно с хората ", само че водачът му е с тях единствено от афиш на стената. Делян Пеевски сякаш би трябвало да " усили електоралното наличие ", само че същинските цели наподобява са глобеният за корупция политик да получи легитимация, а Движение за права и свободи - публична власт.

Преди няколко седмици Движение за права и свободи влезе в предизборната акция със слогана " Заедно с хората ". Само няколко месеца по-рано отпред на партията за първи път в 34-годишната ѝ история застана водач, който не е от турски етнически генезис - Делян Пеевски.

Формално Пеевски дели председателския пост с дългогодишния народен представител и някогашен министър Джевден Чакъров, само че наподобява, че главното обръщение на придвижването е, че към този момент Пеевски е Движение за права и свободи и противоположното.

За да е ясно, че мощният човек е глобеният от Съединени американски щати и Англия за корупция Пеевски, той е отпред на листата за парламентарните избори на 9 юни в " бастиона " на Движение за права и свободи - Кърджали . Там постоянно до момента лидерът е водачът на партията.

От началото на акцията обаче единствено Пеевски в действителност не е " дружно с хората ". Плакатът му се подреди до лика на почетния ръководител Ахмед Доган на стената, само че на терен и двамата липсват.

Пеевски остава " виртуален " облик - изявите му идват от известия за, синдикални водачи и медийни появи на парламентарни съвещания в София. От тях проличава опит партията да показва свои решения като национални, а самият Пеевски да бъде легитимиран - макар наличието му в санкционни описи за корупция.

Всичко това постанова няколко въпроса:
трансформира ли се Движение за права и свободи с Пеевски отпред и как;опитва ли партията да надвиши ролята си на балансьор;Защо Пеевски не взе участие в акцията по места?

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на Движение за права и свободи за планувани изборни срещи с присъединяване на съпредседателя, само че до публикуването на текста не получи отговори.

Според някогашния политик от Движение за права и свободи Корман Исмаилов и социоложката от организация " Насока " Елена Дариева зад държанието на партията личат най-малко две цели:
легитимиране на глобения за корупция Пеевски;официално присъединяване на Движение за права и свободи във властта след изборите. Променя ли се Движение за права и свободи отпред с Пеевски
Още след изненадващата оставка на Мустафа Карадайъ преди локалните избори 2023 година и издигането на Пеевски и Чакъров до позицията на съпредседатели, Движение за права и свободи даде индикации, че ще желае да има основна, само че и забележима роля в ръководството на страната.

По-важно е точно да е „ забележима “, тъй като и до момента придвижването имаше основна роля, само че в сянка. За ролята в действителната власт може да се съди от изявления на някогашни членове на Движение за права и свободи, сигнали за облагодетелстване на компании, които са близки до членове на партията, по думи на магистрати, в това число и на някогашния основен прокурор Иван Гешев откакто беше свален от поста - за това какъв брой мощно е въздействието на партията в правосъдната система.

Това въздействие е подчертавано и от най-силната фигура в партията – Ахмед Доган. То се чете в репликите му за триумф на бизнеса „ най-вече с моя усмивка “ или за това кой е „ инструментът във властта, който разпределя порциите “.

Движение за права и свободи публично не е попадало в ръководството от 2013 г ., когато взе участие с министри в кабинета с министър председател Пламен Орешарски от Българска социалистическа партия. В последвалите два мандата на ГЕРБ, а и по-късно, придвижването доста се сближи с партията на Бойко Борисов . То също по този начин поддържаше последния постоянен кабинет в България с министър председател Николай Денков и гласуваше с болшинството на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ).

Според ПП-ДБ желанието им да изолират Пеевски и Движение за права и свободи от решенията, свързани с образуването на състава на държавни регулатори и органи на правосъдната система, е повода да се стигне до пети подред предварителни избори.

Според някогашния народен представител и някогашен ръководител на младежката организация на Движение за права и свободи Корман Исмаилов точно това е главният претекст, с който Доган е замислил и провел придвижването – „ с цел да си подсигурява старините “. Според него това продължава да е главната роля на партията.
Доган стои в дълбока отбрана и сянка, тъй като е подредил правилните хора, които го обслужват
„ Движение за права и свободи от дълго време е завършило с задачите и правилата си, с които е било учредено. Доган стои в дълбока отбрана и сянка, тъй като е подредил правилните хора, които го обслужват. Той е тотално недостижим “, сподели Исмаилов пред Свободна Европа.

По думите му в този момент Доган е сложил Пеевски на водещо място, тъй като „ той се вписва в тази формула и има идентични качества “.

Формално Пеевски беше определен наедно с другия съпредседател на придвижването Чакъров. Това тъждество обаче не проличава по нищо – нито в връзката на партията, нито в решенията, които взема, нито в метода, по който медиите отразяват присъединяване ѝ в политическия живот.

„ Той е един тип „ смокинов лист “ на Пеевски. Ако видите сега – то е безусловно по този начин. Никъде не се чува гласът на Чакъров. Той действително не е съпредседател, няма я тази тежест, тя е единствено официално и на хартия. Тя е за пред банките, тъй като Пеевски не може да оперира с банките поради „ Магнитски “, сподели още Исмаилов.
Ще порасне ли ролята на Движение за права и свободи след изборите
Целите на Движение за права и свободи в акцията, а и като цяло, наподобяват свързани с упоритостта придвижването да надскочи ролята на балансьор и да се трансформира в систематичен състезател в ръководството. Тази упоритост неведнъж беше демонстрирана по време на ръководството на кабинета " Денков ", когато Пеевски се изявяваше като представител и мотор при вземането на решения в Народното събрание и в Министерския съвет.
Движение за права и свободи има нова, повишена рекламация, до каква степен тя е обоснова следва да забележим
„ Движение за права и свободи има нова, повишена рекламация, до каква степен тя е обоснова следва да забележим “, сподели пред Свободна Европа социоложката от организация „ Насока “ Елена Дариева . Като образци за тази рекламация тя показва декларираното от придвижването в оповестения манифест, с който стартира акцията му. В него се приказва за общонационални ползи, обединяване и непосредственост с жителите.

„ Движение за права и свободи желае да излезе от границите, рамките на етническа партия, която съставлява ползите на българските турци. Искат към този момент да надскочат това равнище “, сподели още тя.

По думите на Дариева доста значим миг в акцията е била срещата на.

„ Това всъщност е реабилитация на Делян Пеевски, който е глобен по „ Магнитски “, сподели тя.

Само преди дни някогашният финансов министър, че в частен диалог самият Пеевски му е споделил, че желае да стане министър председател, а Бойко Борисов да се пенсионира като президент. Пеевски отвърна на това, че " кой какъв ще бъде го вземат решение хората ". По конституция министър председателят се избира от Народното събрание.

Според Корман Исмаилов упоритостта на Пеевски да стане министър председател, а придвижването публично да бъде част от властта, е обвързвана с наложените му наказания за корупция.
Очаквам това да бъде идващият министър председател на „ превзетата страна
„ Аз чакам това да бъде идващият министър председател на „ превзетата страна “. По всевъзможен метод се прави Пеевски да бъде легитимиран, да бъде натрапен, да бъде показан като нещо обикновено за нашите условия, единствено тогава, когато има огромна власт в страната, тези, които са му наложили „ Магнитски “, ще му провиснал каишката “, сподели той.
Кампанията на Движение за права и свободи и акцията на Пеевски
Макар че придвижването е едно цяло, видяно в профил наподобява, че Движение за права и свободи и Пеевски водят разнообразни акции.

Кандидатите за българския и европейския парламент от Движение за права и свободи по традиция обикалят страната и са по-активни в регионите, в които всекидневно печелят по-голям брой гласове.

Според Дариева в акцията Движение за права и свободи се държи като „ тихия първенец “ – претендентите залагат на директните срещи по места, само че отсъстват от изборните студиа.

„ Това държание може да се окаже печелившо “, сподели тя и изяснява тази опция с „ нетърпимост “ за гласоподавателите да гледат диспутите, които постоянно се трансформират в надвиквания.

Движение за права и свободи имаше и огромно събитие в, когато беше маркирана 35-ата година от самостоятелни митинги на българските турци против комунистическата политика на асимилация, наричана от пропагандата „ възродителен развой “. В града бяха всички водещи фигури от придвижването, отпред с Чакъров. Но без Пеевски.

Според Дариева това е стратегически ход, „ с цел да не се нервира етническата част от електората на придвижването за права и свободи, само че също по този начин така и не е казус “.

Тя дава образец с това, че през годините Пеевски постоянно е правил събития от свое име, на които не участва. Последно това се случи с няколко празнични вечери - ифтар, при започване на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Необичайно обаче е това, че Пеевски отсъства от обичайните обиколки на Движение за права и свободи и в ролята си на водач - в тези обиколки във всички предизборни акции до момента вземат участие и Доган - преди 2013 година, и някогашните ръководители Лютви Местан и Мустафа Карадайъ. Отсъствието на Пеевски идва и на фона на това, че заръката на Доган към него, когато го номинира за водач, беше " да се концентрира най-вече в разширение на електоралното наличие на Движение за права и свободи ".

Според Корман Исмаилов управлението на придвижването от години не се съобрaзява с локалните структури и хората и по какъв начин те вероятно ще гласоподават, тъй като „ към този момент всичко е следено стопански, обществено, политически “.

„ За Пеевски няма никакво значени какво ще приказва, по какъв начин ще приказва, къде ще приказва, дали ще приказва, дали ще върви някъде, или няма да върви някъде “, сподели още Исмаилов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР