Президентът на Украйна Володимир Зеленски кацна в Испания за разговори

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски кацна в Испания за разговори
Коментари Харесай

Зеленски кацна в Испания, посрещна го крал Фeлипе VI

Президентът на Украйна Володимир Зеленски кацна в Испания за диалози с министър-председателя Педро Санчес, като се чака двамата да сключат съглашение за увеличение на военната помощ на Мадрид за Киев.

При кацането си на мадридското летище " Барахас " Зеленски беше посрещнат на пистата от крал Фелипе VI, след което се чака да се насочи непосредствено към испанската столица, с цел да се срещне със Санчес.

Визитата бележи първото публично пътешестване на президента Зеленски до Испания от встъпването му в служба през 2019 година Първоначално Зеленски планираше да посети Мадрид в средата на май, само че пътуването беше отсрочено заради съветска военна атака в региона на Харков, както ни припомня AFP.

По време на неотдавнашна сесия на испанския парламент министър председателят Санчес разкри, че Мадрид и Киев са на ръба на подписването на двустранно съглашение за съдействие. Пактът ще има за цел да задълбочи икономическите, обществените и институционалните връзки сред двете народи.

„ Веднага щом ситуацията на фронта разреши, ще подпишем съглашение с Украйна за усилване на съдействието сред нашите страни “, сподели министър-председателят.

Посещението освен символизира укрепването на връзките сред Украйна и Испания, само че също по този начин акцентира интернационалната поддръжка, която Украйна продължава да получава на фона на продължаващите провокации.

Днес стана известно, чеИспания ускорява поддръжката си за Украйна, като изпраща забележителен пакет военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро, както оповестява El Pais и News.bg. Пакетът е мощен жест на взаимност и включва над 10 ракети за противовъздушна защита Patriot и 19 съвременни танка Leopard 2A4 от Германия. Испания също по този начин включва свои лични създадени оръжия, като системи за битка с дронове и разнообразни типове муниции, с цел да укрепи отбранителните качества на Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР