Съединените щати обвиниха Китай в засилени провокации в Южнокитайско море

...
Съединените щати обвиниха Китай в засилени провокации в Южнокитайско море
Коментари Харесай

САЩ отново отправиха обвинения към Китай

Съединените щати упрекнаха Китай в засилени " провокации " в Южнокитайско море и против други страни, настоящи там, предава Ройтерс.

" Има ясна и възходяща наклонност на провокации на Китай против други кандидати за Южнокитайско море и други страни, настоящи законно в района ", сподели Юн Пак, заместител помощник-секретар за Източна Азия в Държавния департамент на Съедините щати, на събитие на мозъчен концерн в Съединени американски щати, цитира news.bg.

Юн сподели пред Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, че китайските самолети от ден на ден се включват в рискови прехващания на австралийски самолети в интернационалното въздушно пространство над Южнокитайско море и в три обособени случая през последните няколко месеца са заплашили морски проучвания и действия за изследване на въглеводороди в границите на изключителната икономическа зона на Филипините.

Тя приказва и преди идния диалог сред президента Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин тази седмица, който се чака да се концентрира върху методите за попречване на възходящото стратегическо съревнование сред Съединени американски щати и Китай, превръщащо се в спор, изключително във връзка с самоуправляващият се остров Тайван.

Нейните забележки са направени и в очакване на срещата на външните министри и сътрудници от Югоизточна Азия, в това число Съединените щати, идната седмица в Камбоджа.

Китай претендира за съвсем цялото Южнокитайско море и Юн Пак назова претенциите " експанзивни и противозаконни ".

Тя добави, че " провокативните дейности " на Китай за заявяване на сходни искания " способстват за районната неустойчивост, повреждат стопанските системи на други страни, подкопават съществуващия морски ред и заплашват правата и ползите на всички народи, които разчитат или оперират по този жизненоважен воден път. "

Пак сподели, че Вашингтон има " доста комплицирани връзки с Пекин " и не се пробва да се опълчи на всичко, което Пекин прави в Югоизточна Азия и останалия разрастващ се свят.

" Искаме да сме сигурни, че страните, които имат връзки с Пекин, разполагат с инструментите и силата и способността да отстояват своята автономност и суверенното си право на взимане на решения ", сподели тя.

Китай от своя страна предизвести Съединени американски щати против допустимо посещаване на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР