При пристигането на Владимир Путин в Пекин Си Дзинпин приветства

...
При пристигането на Владимир Путин в Пекин Си Дзинпин приветства
Коментари Харесай

The Telegraph: Си и Путин говорят за мир, но се готвят за война

При идването на Владимир Путин в Пекин Си Дзинпин приветства " остарелия си другар ", като означи " стратегическите насоки ", които двете страни са си дали.

 

В мненията си пред камерите преди диалозите при закрити врата двамата водачи приказваха за световната непоклатимост и решаването на спорове като войната в Украйна.

Но когато в четвъртък сутринта те седнаха да беседват, стана ясно, че не става въпрос единствено за мир.

Руският президент Путин беше дошъл с група висши чиновници по сигурността, в това число Андрей Белоусов, новият му министър на защитата.

 

Сергей Шойгу, някогашният му министър на защитата, който преди няколко дни бе назначен за началник на Съвета за национална сигурност, седеше до него, против китайския президент Си и неговите чиновници. Присъстваха и ръководителите на съветската компания за нуклеарна сила " Росатом " и на галактическата организация " Роскомос ".

 

Посещението на Путин в Китай акцентира бързото разширение на военното съдействие сред двата съюза, което разтревожи западните столици.

 

Двамата с Си не крият желанието си да си сътрудничат в партньорство без ограничавания, с цел да трансформират световния ред, управителен от Съединени американски щати.

Голяма част от терзанията на Съединени американски щати и Европа са ориентирани към продължаващата търговия на Пекин със мощно глобената Москва след нахлуването в Украйна, както и към съюза за оръжейни технологии, в който китайски чипове и машинни съставни елементи подкрепят съветската военна машина.

 

Китай отхвърля да осъди войната и поддържа Москва по дипломатически път, като упреква Запада, че подкопава сигурността на Русия. В същото време Русия непрекъснато акцентира поддръжката си за Пекин по въпроси, свързани с Тайван, който Китай заплашва да завладее.

 

Възможно е Путин също по този начин да желае да разиска построяването на газопровод през Сибир, по който да се доставя природен газ за Китай, който преди този момент щеше да стига до Европа. Един от вицепремиерите в обкръжението му, Александър Новак, е основен чиновник за петрола и газа на Москва.

 

Когато Путин приказва за утвърждението си за китайския проект за мир в Украйна, той има поради неразбираем проект от 12 точки, оповестен от Пекин, който явно ще затвърди контрола на Москва върху украинските райони, които тя е превзела посредством военна мощ.

Някои анализатори настояват, че поддръжката на Китай за Русия спомага за отклонение на вниманието и ресурсите от Тихоокеанския район и дълготрайната сигурност на Тайван.

 

Руските и китайските военни учения, в това число военноморските учения и патрулирането на бомбардировачи с отдалечен обхват над Японско море, както и ученията на сухопътните сили на територията на другата страна също започнаха да трансформират изчисленията на Съединени американски щати по въпроса за Тайван.

Генерал-лейтенант от военновъздушните сили Джефри Крузе, шеф на Агенцията за отбранително разузнаване на Пентагона, съобщи, че съдействието им през последните две години е предиздвикало Пентагона да огледа по нов метод на личните си разбори и " да стане още по-загрижен за това какви са условията ни към взаимните сили " в района.

 

В взаимна декларация, оповестена след тридневното посещаване на Си в Москва през март, се показва, че Русия " признава Тайван за неотменима част от територията на Китай ", което е едно от най-ясните изказвания за поддръжка по въпроса досега.

 

В началото на май представители на американската защита предизвестиха комисията по въоръжените сили на Сената на Съединени американски щати по отношение на взаимните военни учения на Китай и Русия в Източнокитайско море покрай Тайван.

Аврил Хейнс, шеф на националното разузнаване, съобщи пред американските сенатори: " Китай несъмнено желае Русия да работи с тях и ние не виждаме причина, заради която [Русия] да не го направи ".

 

Преди визитата си Путин съобщи пред китайската осведомителна организация Xinhua, че срещата ще даде подтик на взаимните старания за подсилване на " териториалната целокупност и сигурността на нашите страни " като част от " стратегическо партньорство за съгласуваност за новата епоха ".

 

Що се отнася до цялостния обсег на това, което значи това за военното и геополитическото съдействие, двамата автократични водачи евентуално ще държат Запада в неопределеност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР